Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

Goederen van Nederlandse makelij waren goed voor bijna 75 miljard euro aan exportwaarde. Dat is bijna 11 procent meer dan een jaar eerder. Daarnaast ging het om 29 miljard euro aan landbouwgoederen uit het buitenland die via Nederland weer werden geëxporteerd, de zogeheten wederuitvoer. Hier was sprake van een plus van dik 6 procent.

Sierteeltproducten waren het belangrijkste exportproduct. Bloemen, planten, boomkwekerijproducten en bloembollen waren goed voor 12 miljard euro aan exportwaarde, een kwart meer dan een jaar eerder. Vlees kwam op de tweede plaats met 9,1 miljard euro, wat 7 procent meer is op jaarbasis. De export van bereidingen van graan, meel en melk kromp. Een oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers de forse afname van de export van babymelkpoeder naar China.

Het gros van de uitvoer verdween naar Duitsland. De grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland was goed voor 26,3 miljard euro. Dat is circa een kwart van het totaal. België was goed voor 12 procent. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren elk goed voor 8 procent. Frankrijk verdrong het Verenigd Koninkrijk uit de top drie. De export naar Frankrijk groeide met 14 procent. Die naar het Verenigd Koninkrijk nam licht af.

Dat laatste heeft onder andere te maken met de mindere wederuitvoer van producten naar Groot-Brittannië. Sinds 1 januari vorig jaar is het door de brexit aantrekkelijker om spullen direct naar het land te verschepen en niet via Nederland. De export van landbouwproducten van Hollandse bodem naar het Verenigd Koninkrijk steeg juist met 14 procent. Daarbij moet wel vermeld worden dat strengere controles op dierlijke en plantaardige producten die de Noordzee overgaan zijn uitgesteld. Ook strengere douaneregels golden nog niet. Die zullen dit jaar de handel met de Britten raken, is de verwachting.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet enthousiast na aankondigingen Snapchat

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street worden niet enthousiast van nieuwe aankondigingen van Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat. Topman Evan Spiegel onthulde onder meer een nieuwe versie van de Spectacles smart glasses van het Amerikaanse bedrijf. Ook werd bekend dat Snapchat er iets anders uit gaat zien. Het aandeel Snap ging niettemin ruim 2 procent omlaag, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters in New York rond de slotstanden van een dag eerder eindigden.

5 uur geleden
Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft de maatschappij gedaan te midden van een nieuwe mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Koers bitcoin omhoog in aanloop naar renteverlaging Fed

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin liet dinsdag tussentijds de sterkste koersstijging zien in meer dan een maand. Dat komt omdat de verwachtingen toenemen dat een verlaging van de rente door de Federal Reserve de vraag naar cryptomunten zal stimuleren.

7 uur geleden
Fastned grote winnaar op hoger Damrak door kansen in Londen

AMSTERDAM (AFN) - Snellaadbedrijf Fastned was dinsdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de onderneming is aangewezen als de voorkeursbieder van Places for London om het openbare laadnetwerk van Londen uit te breiden. De algehele stemming op de aandelenmarkten was positief, terwijl beleggers vooral uitkeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve van woensdag.

10 uur geleden
Grootste partij Europarlement wil Europese autosector redden

STRAATSBURG (ANP) - De Europese autosector moet toekomst krijgen, vindt de Duitse Europarlementariër Manfred Weber van de centrumrechtse EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement. "We moeten voorkomen dat China onze auto's gaat produceren", zei Weber in een debat in het Europees Parlement over het rapport van de Italiaan Mario Draghi over het concurrentievermogen van Europa. Ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA) uitte in het debat zijn zorgen over de slechte situatie van de Europese auto-industrie.

11 uur geleden
Microsoft stijgt op Wall Street na nieuw aandeleninkoopplan

NEW YORK (ANP) - Microsoft behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse software- en techconcern kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 60 miljard dollar. Het nieuwe programma volgt op de afronding van het vorige programma van eveneens 60 miljard dollar. Ook verhoogt het bedrijf het kwartaaldividend met 10 procent om aandeelhouders te belonen. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

11 uur geleden
Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling uitvoerbaar en handhaafbaar, als het op enkele punten aangepast en verduidelijkt wordt. Op verzoek van de minister voor Klimaat en Groene Groei heeft de ACM het wetsvoorstel getoetst.

11 uur geleden