Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

Goederen van Nederlandse makelij waren goed voor bijna 75 miljard euro aan exportwaarde. Dat is bijna 11 procent meer dan een jaar eerder. Daarnaast ging het om 29 miljard euro aan landbouwgoederen uit het buitenland die via Nederland weer werden geëxporteerd, de zogeheten wederuitvoer. Hier was sprake van een plus van dik 6 procent.

Sierteeltproducten waren het belangrijkste exportproduct. Bloemen, planten, boomkwekerijproducten en bloembollen waren goed voor 12 miljard euro aan exportwaarde, een kwart meer dan een jaar eerder. Vlees kwam op de tweede plaats met 9,1 miljard euro, wat 7 procent meer is op jaarbasis. De export van bereidingen van graan, meel en melk kromp. Een oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers de forse afname van de export van babymelkpoeder naar China.

Het gros van de uitvoer verdween naar Duitsland. De grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland was goed voor 26,3 miljard euro. Dat is circa een kwart van het totaal. België was goed voor 12 procent. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren elk goed voor 8 procent. Frankrijk verdrong het Verenigd Koninkrijk uit de top drie. De export naar Frankrijk groeide met 14 procent. Die naar het Verenigd Koninkrijk nam licht af.

Dat laatste heeft onder andere te maken met de mindere wederuitvoer van producten naar Groot-Brittannië. Sinds 1 januari vorig jaar is het door de brexit aantrekkelijker om spullen direct naar het land te verschepen en niet via Nederland. De export van landbouwproducten van Hollandse bodem naar het Verenigd Koninkrijk steeg juist met 14 procent. Daarbij moet wel vermeld worden dat strengere controles op dierlijke en plantaardige producten die de Noordzee overgaan zijn uitgesteld. Ook strengere douaneregels golden nog niet. Die zullen dit jaar de handel met de Britten raken, is de verwachting.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

3 uur geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

4 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

5 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

6 uur geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

6 uur geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

11 uur geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

15 uur geleden