Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Land kan niet open door massaal te gaan testen’

‘Land kan niet open door massaal te gaan testen’

UTRECHT (ANP) - De coronamaatregelen kunnen niet versoepeld worden door mensen grootschalig te laten testen. Dat concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht op basis van een nieuwe zogeheten modelleringsstudie.

Alleen als testen net zo gemeengoed zou kunnen worden als het dagelijks poetsen van je tanden, zou het kunnen werken om het coronavirus in te dammen. "Veel testen is goed en dat moet ook zeker gebeuren, maar als wij de maatregelen loslaten, gaat het zeker fout", stelt arts-microbioloog en onderzoeksleider Marc Bonten van het academische ziekenhuis in Utrecht.

Volgens hem zal het virus, ondanks het vele testen, zich alsnog kunnen verspreiden omdat de meeste mensen nog gevoelig zijn om het op te lopen. Bovendien is geen enkel mens besmettelijk op hetzelfde moment. Het kan zijn dat iemand negatief wordt getest en zich daarom niet aan de maatregelen houdt, terwijl die persoon de volgende dag wel besmettelijk kan zijn.

Proef

Coronaminister Hugo de Jonge wil, in navolging van onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool, nog dit jaar een proef houden met grootschalig testen. Het ministerie van Volksgezondheid is op zoek naar een strategie om maatregelen te versoepelen en tegelijkertijd het virus te beheersen. Dit om de economische schade van de gedeeltelijke lockdown verder te beperken.

Vanaf maart 2021 zou iedere Nederlander zich gemiddeld één keer per maand kunnen laten testen, ook als er géén symptomen zijn. Om dat doel te halen, wil het ministerie de capaciteit opvoeren naar 10 miljoen testen per maand. Volgens het Utrechtse onderzoek helpt dit echter niet om het land sneller te heropenen.

Meer uit Binnenland

NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

14 minuten geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

1 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

1 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

6 uur geleden
Deel Utrecht Centraal beperkt toegankelijk om veiligheidsoefening

UTRECHT (ANP) - In en rond station Utrecht Centraal vindt donderdag een veiligheidsoefening plaats door tientallen medewerkers van hulpdiensten en andere instanties. Daardoor zullen volgens de NS enkele delen van het station beperkt toegankelijk zijn.

6 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

HOOGEVEEN (ANP) - De spoorlijn tussen Meppel en Assen ligt er twee weken uit vanwege werkzaamheden bij Hoogeveen. ProRail adviseert reizigers die bijvoorbeeld met de trein van Zwolle naar Groningen willen om via Leeuwarden te reizen. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen worden bussen ingezet.

6 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak over babymoord in Rotterdam

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak tegen de 23-jarige Rotterdammer Ruud S., die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje Emily, volgt donderdagmiddag een uitspraak van de rechter. Tegen S. is acht jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging.

6 uur geleden