Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op debuutvlucht

Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op debuutvlucht

LOS ANGELES (ANP) - Het bedrijf Virgin Orbit van Sir Richard Branson heeft tevergeefs geprobeerd een raket boven de Stille Oceaan te lanceren, meldt de BBC. De draagraket werd losgelaten onder de vleugel van een van de oude Boeing 747's van de Britse ondernemer die speciaal voor deze taak was omgebouwd.

De raket had seconden later zijn motor moeten ontsteken, maar ingenieurs moesten de vlucht beëindigen. Het doel van Virgin Orbit is om te proberen een deel van de opkomende markt te veroveren voor de lancering van kleine satellieten. Het bedrijf wil onder meer wedijveren met dat van Elon Musks SpaceX.

Het is in dit stadium niet duidelijk wat er mis is gegaan, maar het bedrijf had van tevoren gewaarschuwd dat de kans op succes ongeveer fiftyfifty zou zijn. Uren later kwam Virgin Orbit met een verklaring. "De raket behield zijn stabiliteit na lancering en we staken onze eerstetrapmotor, Newton Three, aan. Toen deed zich een onregelmatigheid voor. Meer wordt duidelijk als onze ingenieurs de berg aan gegevens analyseren die we vandaag hebben verzameld", aldus een woordvoerder.

Op de vraag of de raket verloren is gegaan, reageerde de woordvoerder niet.

Er zijn meer dan twintig eerdere tests geweest, maar dit was de eerste keer dat LauncherOne daadwerkelijk werd losgelaten. Eerder deze week noemde Virgin Orbit de test van maandag "het hoogtepunt van een vijfjarig ontwikkelingsprogramma".

Cosmic Girl (de naam van de Boeing) en de bemanning zijn veilig en keren terug naar de basis, tweette het bedrijf.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Parlement Aruba neemt motie aan tegen 'Nederlandse overname’

ORANJESTAD (ANP) - Het parlement van Aruba heeft donderdag unaniem een motie aangenomen waarin het bij de eigen regering er op aandringt om verschillende onderdelen af te wijzen van de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuwe coronalening. Met die lening helpt Nederland Curaçao, Aruba en Sint Maarten de financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie op te vangen. Volgens het Arubaanse parlement wil Nederland door middel van de voorwaarden die het daaraan verbindt 'de autonomie van Aruba overnemen’.

1 uur geleden
Interim-president Bolivia besmet met coronavirus

\LA PAZ (ANP/RTR) - De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez is besmet met het coronavirus. Dat maakte ze zelf bekend via Twitter. Ze meldt dat ze zich niet ziek voelt en vanuit isolatie haar werk voortzet. "Samen komen we hier weer bovenop", twitterde ze ook.

1 uur geleden
Bolsonaro ondanks corona in goede conditie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die eerder deze week besmet is geraakt met het coronavirus, verkeert in goede gezondheid. "Hij heeft geen complicaties," meldt de persdienst van de president. Volgens het bericht staat Bolsonaro onder constant toezicht van een medisch team.

2 uur geleden
België verplicht mondkapje in winkels, bioscopen, musea, theaters

BRUSSEL (ANP) - Het wordt in België vanaf zaterdag voor inwoners boven de twaalf jaar verplicht een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters en musea. Ook in gebedshuizen moeten bezoekers een mondkapje op en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Dat hebben de federale en deelregeringen donderdagavond na overleg besloten. Het was al verplicht een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen.

3 uur geleden
Hoogste generaal VS: onderzoek naar omstreden namen legerbases

WASHINGTON (ANP/RTR) - De hoogste militair van de Verenigde Staten vindt dat er eens goed gekeken moet worden hoe het leger omgaat met symbolen van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

4 uur geleden
Macron: spits Notre-Dame hoeft toch niet modern

PARIJS (ANP/AFP) - De spits van de kathedraal Notre-Dame in Parijs zal weer in oude glorie worden hersteld, heeft de Franse president Emmanuel Macron donderdag laten weten. Eerder bepleitte hij nog een "eigentijds gebaar" bij de restauratie van de spits die bij de brand in april vorig jaar verloren ging.

5 uur geleden
Vrijgesproken terrorist alsnog opgesloten

LONDEN (ANP/AFP) - Een man uit het Engelse Luton die eerder nog onder een veroordeling voor een aanslag bij Buckingham Palace wist uit te komen, moet nu alsnog de cel in. De 29-jarige Mohiussunnath Chowdhury werd opgepakt vlak voordat hij met een vuurwapen, een mes en een busje de jaarlijkse Gay Pride parade in Londen aan kon vallen.

5 uur geleden