Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering raket door SpaceX uitgesteld

Lancering raket door SpaceX uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP) - De voor zaterdag geplande lancering van een raket door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is wegens slecht weer uitgesteld. SpaceX liet via Twitter weten dat de lancering nu vermoedelijk zondagmiddag is.

Als dan alles goed gaat, zal de raket in de lucht ontploffen. De test is namelijk bedoeld om aan te tonen dat als er wat verkeerd gaat bij een lancering, de eventuele bemanning veilig is in een nieuw ontwikkeld ruimteschip.

SpaceX wil in de toekomst bemande ruimtevluchten gaan uitvoeren. Daarvoor heeft het bedrijf van zakenman Elon Musk de Crew Dragon ontwikkeld. Die zal gemonteerd op een Falcon 9-raket zonder bemanning vanaf Cape Canaveral in Florida de lucht in worden geschoten.

Internationale ruimtestation

Zo'n 84 seconden na de lancering, houden alle motoren van de draagraket ermee op. Op dat moment ontbranden de krachtige stuwraketten van de Crew Dragon, waardoor de capsule wegschiet. De kracht die daarbij vrijkomt, zal weinig van de raket heel laten en vermoedelijk een explosie veroorzaken. De capsule zelf moet uiteindelijk met parachutes weer veilig op aarde landen.

Als de test goed verloopt, kunnen begin maart al mogelijk twee NASA-astronauten door SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS gebracht worden. Sinds het pensioen van de spaceshuttles in 2011 is NASA daarvoor afhankelijk van Rusland.

Meer uit Buitenland

Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

16 minuten geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

1 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

2 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

3 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

5 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

10 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

10 uur geleden