Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lampedusa weer overspoeld met migranten

Lampedusa weer overspoeld met migranten

LAMPEDUSA (ANP/DPA) - De burgemeester van het Italiaanse eiland Lampedusa, Totò Martello, heeft gezegd dat de toestand op het eiland niet meer onder controle is door de komst van talrijke illegale immigranten. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen op meerdere vaartuigen circa tweehonderd migranten, waarschijnlijk vanuit Tunesië, naar Lampedusa. Het eiland van 20 vierkante kilometer herbergt nu al duizend migranten. Martello roept de regering op snel in te grijpen, omdat zijn eiland het niet meer aan kan.

Vijftig migranten zijn in tenten bij de haven ondergebracht. Er was wel al een opvangkamp, maar dat is bedoeld voor bijna honderd mensen. Het eilandje ligt ongeveer 135 kilometer van de noordkust van Afrika en 200 kilometer van Sicilië. Deze maand heeft Italië de komst van 4300 mensen geregistreerd die illegaal het land en zo de Europese Unie zijn binnengekomen. In de hele maand juli van vorig jaar waren dat er duizend.

Over een langere periode beschouwd is de stroom migranten nog gering. Lampedusa werd net als de rest van Italië tussen halverwege 2014 en halverwege 2017 geconfronteerd met de landing van 600.000 illegalen op de kusten van het land. Dat is ongeveer evenveel als de bevolking van de stad Genua. Maar de aantallen stijgen weer. Tot dusver heeft Italië er dit jaar 11.300 geteld, bijna net zoveel als in heel 2019.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium wordt behandeld. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

15 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

47 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden