Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LAKS vindt maatregelen voor eindexamens te mager

LAKS vindt maatregelen voor eindexamens te mager

AMSTERDAM (ANP) - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat onderwijsminister Arie Slob de scholieren die eindexamen moeten doen onvoldoende tegemoetkomt. De organisatie had gepleit voor grondige en substantiële aanpassingen om het eindexamen te kunnen laten doorgaan.

LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: "Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan."

Slob maakte vrijdag bekend dat er 37 miljoen euro vrijkomt voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is.

Luijckx stelt dat er geen fundamentele keuze is gemaakt in wat wel en niet wordt geëxamineerd. "Wie daar niet in kiest, kiest dus voor meer gezakten en volle examenklassen en lege collegezalen volgend jaar. Het beeld van een regulier eindexamen wordt nu koste wat kost overeind gehouden, ondanks alle signalen dat we daar te veel waarde aan hechten. Had die moeite gestoken in het gericht begeleiden van leerlingen."

Duidelijkheid en rust

Het LAKS pleitte eerder voor het beperken van de omvang van het centraal examen om duidelijkheid en rust te creëren. Door het zeer gebrekkige fysieke onderwijs en toenemende mentale klachten, somberheid en stress, kwam de voorbereiding van veel scholieren zwaar onder druk te staan, aldus de scholierenorganisatie.

Volgens Luijckx overheerst nu bij veel scholieren een gevoel van onrechtvaardigheid. "We krijgen veel signalen van scholieren die vinden dat als de examens vorig jaar werden afgeschaft, dat dit jaar, met alle slechte voorbereidingen, zeker ook zou moeten."

Meer uit Binnenland

Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

2 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

4 uur geleden
Tachtig gevluchte kinderen opgevangen in Haastrecht

KRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.

4 uur geleden
Dertig tips over 'Bolle Jos' na uitloven beloning 200.000 euro

HILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

4 uur geleden
Treinverkeer Den Bosch - Eindhoven zeker week plat door dassen

DEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

9 uur geleden
Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

9 uur geleden
25 tips in de zaak Maria van der Zanden na uitloven beloning

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver rond de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden nadat de stichting maandagavond had laten weten een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dit meldde directeur Kelly de Vries dinsdag.

9 uur geleden