Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LAKS veel gebeld over examen geschiedenis havo

LAKS veel gebeld over examen geschiedenis havo

UTRECHT (ANP) - De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is maandag veel gebeld over het examen geschiedenis voor havo en het examen Nederlands voor vmbo.

12.000 klachten noteerde het LAKS over het examen geschiedenis, waarvan de vraagstelling twee keer te moeilijk werd bevonden. Zo ging een vraag over een kenmerkend aspect van het eerste deel van de twintigste eeuw, maar werd het jaartal 1960 genoemd uit het tweede deel van de eeuw, aldus de woordvoerster van het LAKS.

Bij het vmbo-examen Nederlands, een schrijfopdracht, bleek vooral de laatste vraag onduidelijk, meldt het LAKS. Er werd 7000 keer over dit examen naar de klachtenlijn gebeld. Vaak was te horen dat de examenkandidaten de laatste vraag lastig vonden en in tijdnood kwamen omdat niet duidelijk was of ze nu een lange of korte email moesten schrijven als opdracht. Over de examens geschiedenis (vwo), natuurkunde (havo) en scheikunde (vwo) kwamen respectievelijk 5000, 4000 en 2500 klachten binnen, aldus het LAKS.

Het belteam van het LAKS is elke dag tussen 12.00 en 19.00 uur bereikbaar. Ook online kunnen scholieren hun klachten doorgeven. Als het nodig is, komt het LAKS in actie. "Bij fouten schakelen we het College van Toetsen en Examens en de Inspectie van het Onderwijs in en als de organisatie niet goed loopt, spreken we de school hierop aan. Zo dragen we eraan bij dat elke leerling kan rekenen op een eerlijk en goed examen", liet het LAKS eerder weten.

Meer uit Binnenland

Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

2 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

7 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

8 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

9 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

9 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden