Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagerhuis VS stemt voor onderzoekscommissie naar aanval Capitool

Lagerhuis VS stemt voor onderzoekscommissie naar aanval Capitool

WASHINGTON (ANP) - Het Huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van de Verenigde Staten, heeft ingestemd met de oprichting van een onderzoekscommissie die moet uitzoeken wat er precies gebeurde op 6 januari, toen aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Amerikaanse Capitool bestormden. 252 afgevaardigden stemden in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) voor, onder wie 35 Republikeinen, en 175 stemden tegen de oprichting. Het voorstel moet nu nog door de Senaat worden goedgekeurd.

Op 6 januari bestormde een meute het parlementsgebouw waar op dat moment de verkiezingsuitslag officieel werd gemaakt. Alle leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moesten vluchten. Er kwamen uiteindelijk vijf mensen om het leven.

Een tienkoppige commissie, waarvan de helft Democraat en de andere helft Republikein, moet met vergaande bevoegdheden een rapport gaan opstellen over de gebeurtenissen van de bestorming. Leden moeten bijvoorbeeld mensen kunnen dagvaarden. De commissie is opgezet naar het voorbeeld van een soortgelijke groep die de aanslagen van 11 september 2001 moest onderzoeken.

Of het voorstel ook door de Senaat gaat komen, is nog onzeker. Onder de zogenoemde filibuster-regel, moeten minstens 60 van de 100 senatoren het ermee eens zijn. In de huidige Senaat, die half om half is verdeeld tussen Democraten en Republikeinen, zou dat inhouden dat er vanuit beide partijen steun voor nodig is. Het voorstel kan op veel tegenstand van de Republikeinen in de Senaat rekenen en het is dus onzeker of er tien Republikeinen opstaan om voor de commissie te stemmen.

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

21 minuten geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

40 minuten geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

2 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

2 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

3 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

3 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

4 uur geleden