Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere winst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

Lagere winst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het vierde kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. De bank verdiende minder geld met de handel in obligaties en aandelen, maar deed wel goede zaken met het adviseren bij fusies, overnames en beursgangen.

De nettowinst bedroeg 10,4 miljard dollar, omgerekend ruim 9 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 12,1 miljard dollar. Bij de commissies voor het adviseren bij bedrijfsfusies, overnames en beursgangen stegen de inkomsten met 28 procent, maar bij de handel op de financiële markten was een daling van 13 procent te zien. Een jaar geleden profiteerde de bank nog van de uitbundige beurshandel, maar die handel verliep afgelopen kwartaal wat rustiger.

Verder viel een bedrag van 1,8 miljard dollar vrij uit de stroppenpot voor slechte leningen bij de bank. JPMorgan Chase had eerder vanwege de coronacrisis vele miljarden dollars apart gezet om verliezen op te vangen op leningen die mogelijk niet zouden worden afgelost, maar vanwege het sterke economische herstel van de pandemie en de steunmaatregelen van de overheid aan huishoudens komen die voorzieningen te vervallen.

Tegenwind

Topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase zei in een toelichting dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen, ondanks de tegenwind van de omikronvariant, inflatie en de problemen in de toeleveringsketens. Verder sprak hij van "ongekende" activiteit aan het fusie- en overnamefront. Over heel 2021 werd door de bank een winst geboekt van 48,3 miljard dollar.

Branchegenoten Wells Fargo en Citigroup kwamen ook met resultaten. Met de cijfers van de grote Amerikaanse banken is het kwartaalcijferseizoen op Wall Street echt begonnen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden