Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere schooladviezen omdat eindtoets door corona niet doorging

Lagere schooladviezen omdat eindtoets door corona niet doorging

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen uit groep 8 kregen het afgelopen schooljaar gemiddeld een lager definitief advies voor de middelbare school dan voorgaande jaren, omdat de eindtoets door corona niet doorging. Vooral kinderen uit armere gezinnen of kinderen met een migratieachtergrond zijn hierdoor geraakt, schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Ook hebben meisjes er meer last van gehad dan jongens.

Normaal gesproken kunnen basisscholen hun schooladvies bijstellen als de leerling beter scoort bij de eindtoets dan verwacht. Die mogelijkheid was er dit jaar dus niet. In vorige jaren gebeurde die bijstelling bij zo'n 8 procent van de leerlingen, aldus het Centraal Planbureau (CPB). Eerder dit jaar zei het CPB al dat mogelijk 14.000 leerlingen een te laag advies krijgen als de eindtoets wegvalt.

Middelbare scholen kunnen er wel voor kiezen leerlingen alsnog hoger te plaatsen. Slob riep hen ook op leerlingen dit jaar het voordeel van de twijfel te geven. Vooral kinderen uit rijkere en meer hoogopgeleide gezinnen profiteerden hiervan, terwijl achterstandskinderen ook hier vaker buiten de boot vielen. De minister heeft middelbare scholen gevraagd brugklassers en tweedeklassers goed te blijven volgen en te helpen bij achterstanden.

Meer uit Binnenland

FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

1 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

4 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

4 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

4 uur geleden
Vrijwilligerswerk terug op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder (49 procent) gaf in 2023 aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het percentage vrijwilligers in Nederland terug op het niveau van voor corona. Gedurende de coronajaren deed gemiddeld 41 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.

6 uur geleden
Minister Adriaansens wil drie dagen bedenktijd bij deurverkoop

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven moeten consumenten die zij aan de deur benaderen voor bijvoorbeeld een nieuw energiecontract, straks drie dagen bedenktijd geven. Elk aanbod is dan dus in eerste instantie vrijblijvend. Ook de mogelijkheden voor bedrijven om mensen telefonisch te benaderen worden verder aan banden gelegd.

14 uur geleden
Winteropvang voor daklozen in grote steden open om kou

DEN HAAG (ANP) - De komende nachten wordt het koud met temperaturen rond het vriespunt. Daarom openen verschillende steden de winteropvang voor dak- en thuislozen. Tot en met donderdag kunnen mensen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam terecht voor een warme maaltijd, een bed en een broodpakket bij vertrek in de ochtend.

15 uur geleden