
Lagere prijzen aan de pomp raken uit beeld door OPEC-besluit
EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten in Nederland hoeven voorlopig niet op echt lagere prijzen aan de pomp te rekenen. Door de beslissing van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland om de olieproductie fors te verlagen ligt dat even niet meer voor de hand, zegt oliemarktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.
Na een piek in juni van zo'n 2,50 euro voor een liter Euro95 werd tanken hier steeds goedkoper, terwijl de olieprijzen mondiaal ook hard omlaaggingen. Maar die dalende trend proberen de olieproducerende landen nu een halt toe te roepen. Met succes zo lijkt het, want voor een vat Amerikaanse of Brentolie ben je inmiddels alweer een stuk meer kwijt op de oliemarkt dan een paar dagen terug.
"Het is een spelletje van vraag en aanbod. De OPEC weet dat ze op deze manier de markt kan sturen", aldus Van Selms. Wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de prijzen van benzine en diesel in Nederland, is volgens hem wel lastig te zeggen. Dat komt omdat die prijzen ook erg afhankelijk zijn van andere factoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de koers van de dollar.
De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 ligt met 2,089 euro eigenlijk nog steeds op een heel hoog niveau, zegt Van Selms. Want in dat bedrag zit de tijdelijke accijnsverlaging door de overheid nog verwerkt. Dat de prijzen afgelopen tijd niet verder zijn gezakt is voor een groot deel te verklaren door de dure dollar ten opzichte van de euro, stelt hij. Olie wordt namelijk in dollars afgerekend. Voor een euroland als Nederland pakt dat onvoordelig uit.
Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen die UnitedConsumers bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Bij enkele goedkope tankstations in Nederland kost een liter Euro95 momenteel rond de 1,80 euro.
Meer uit Financieel
LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenLIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.
10 uur geledenANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.
11 uur geleden