Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere opening beurzen Europa verwacht, mogelijk druk op Prosus

Lagere opening beurzen Europa verwacht, mogelijk druk op Prosus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken dinsdag wat lager te gaan openen, in navolging van de koersdalingen in Azië. In Amsterdam kan het aandeel Prosus onder druk komen te staan door de flinke verliezen in de Chinese techsector waarin de techinvesteerder grote belangen heeft.

Op de Aziatische markten gingen de koersen overwegend omlaag. De techfondsen in Hongkong leverden flink in door rentezorgen, waaronder ook de koers van internet- en gamesconcern Tencent. Het in de AEX genoteerde Prosus heeft een groot belang in Tencent. Doorgaans gaat het aandeel Prosus mee omlaag bij een verlies voor Tencent.

Mogelijk kan Air France-KLM in beweging komen door een analistenrapport van Barclays. Analisten van de Britse bank gaven aan positief gestemd te zijn over de Europese luchtvaart dankzij het sterke herstel na de coronapandemie en grote vraag naar vliegreizen. Barclays gaat nu Air France-KLM volgen met een koopadvies.

Acomo en HSBC

Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 kan noten-, kruiden- en zadenhandelaar Acomo op belangstelling rekenen. Acomo heeft naar eigen zeggen recordresultaten behaald in 2022 en is van plan ook een recorddividend uit te betalen.

In Londen is er aandacht voor de cijfers van de grote Britse bank HSBC. De bank die onder meer sterk is gericht op Azië maakte bekend een speciaal dividend te willen uitkeren. Ook mijnbouwer BHP meldde resultaten.

Macro-economisch front

Aan het macro-economisch front komen nog voorlopige gegevens over de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in onder andere de eurozone in februari van marktonderzoeker S&P Global.

De AEX sloot maandag 0,3 procent lager op 762,63 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 1033,59 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,2 procent. De FTSE in Londen won 0,1 procent. Op Wall Street werd niet gehandeld vanwege de viering van Presidents' Day.

Euro en dollar

De euro was 1,0669 dollar waard, tegen 1,0686 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 76,28 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 83,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden