Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere opening beurzen Europa verwacht

Lagere opening beurzen Europa verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa gaan dinsdag waarschijnlijk lager openen. De zorgen over de oorlog in Oekraïne lijken weer op te spelen nu onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog geen concreet resultaat hebben opgeleverd. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag.

Rusland en Oekraïne gaan dinsdag online verder praten over een stopzetting van het geweld. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei maandagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat de onderhandelingen "best goed" verlopen, maar voegde eraan toe "dat we het moeten aankijken".

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde meer dan 5 procent tot 97,51 dollar. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds begin deze maand weer onder de 100 dollar. Brentolie werd 5,4 procent goedkoper op 101,16 dollar per vat. De olieprijzen staan onder druk door de sterk stijgende coronabesmettingen en lockdowns in China, waardoor de olievraag in het land geraakt kan worden.

ForFarmers

Bij de bedrijven op het Damrak kan veevoerproducent ForFarmers op aandacht rekenen. ForFarmers stopt voorlopig met het inkopen van eigen aandelen vanwege de "significant toegenomen onzekerheid rondom de grondstof- en gasprijzen" als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het lopende inkoopprogramma ter waarde van maximaal 50 miljoen euro wordt tijdelijk opgeschort.

Apothekerstoeleverancier Fagron houdt een beleggersdag. Het bedrijf zei voor de komende jaren op verdere groei van de omzet op eigen kracht te mikken. Telecomconcern VEON, dat activiteiten heeft in Oekraïne en Rusland, meldde in een brief aan investeerders dat het bedrijf financieel sterk is en de huidige crisis kan doorstaan.

Prosus

Techinvesteerder Prosus kan opnieuw onder druk komen te staan door de verdere koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het bedrijf grote belangen heeft. Maandag kelderde Prosus ruim 10 procent. De aandelenkoers van producent van roestvrij staal Aperam, kan mogelijk in beweging komen door een adviesverlaging van Exane BNP Paribas.

De Amsterdamse AEX-index sloot maandag licht lager op 647,30 punten. De MidKap klom 1,8 procent tot 1009,31 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2,3 procent. Op Wall Street waren overwegend verliezen te zien. De Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente naar alle waarschijnlijkheid verhogen vanwege de hoge inflatie.

De euro noteerde 1,0971 dollar, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

49 minuten geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

3 uur geleden
Adyen en ASML bij verliezers Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen waaronder Adyen en ASML waren vrijdag de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Deze fondsen leverden in heel Europa aan beurswaarde in na eerdere koersdalingen op Wall Street. Verder was er weinig richtinggevend nieuws, waardoor de belangrijkste beursgraadmeters zonder grote koersuitslagen het weekend ingingen.

3 uur geleden
Krant: Microsoft pakt verkoop nieuwe Call of Duty-game anders aan

REDMOND (ANP) - Microsoft is van plan de nieuwste titel in videogamereeks Call of Duty ook via zijn abonnementsdienst aan te bieden in plaats van deze alleen los te verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal, die spreekt van een omslag in Microsofts verkoopstrategie voor computerspellen.

3 uur geleden
Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 14 procent meer waard.

5 uur geleden
Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

6 uur geleden