Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere opening beurzen Europa verwacht

Lagere opening beurzen Europa verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa gaan dinsdag waarschijnlijk lager openen. De zorgen over de oorlog in Oekraïne lijken weer op te spelen nu onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog geen concreet resultaat hebben opgeleverd. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag.

Rusland en Oekraïne gaan dinsdag online verder praten over een stopzetting van het geweld. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei maandagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat de onderhandelingen "best goed" verlopen, maar voegde eraan toe "dat we het moeten aankijken".

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde meer dan 5 procent tot 97,51 dollar. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds begin deze maand weer onder de 100 dollar. Brentolie werd 5,4 procent goedkoper op 101,16 dollar per vat. De olieprijzen staan onder druk door de sterk stijgende coronabesmettingen en lockdowns in China, waardoor de olievraag in het land geraakt kan worden.

ForFarmers

Bij de bedrijven op het Damrak kan veevoerproducent ForFarmers op aandacht rekenen. ForFarmers stopt voorlopig met het inkopen van eigen aandelen vanwege de "significant toegenomen onzekerheid rondom de grondstof- en gasprijzen" als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het lopende inkoopprogramma ter waarde van maximaal 50 miljoen euro wordt tijdelijk opgeschort.

Apothekerstoeleverancier Fagron houdt een beleggersdag. Het bedrijf zei voor de komende jaren op verdere groei van de omzet op eigen kracht te mikken. Telecomconcern VEON, dat activiteiten heeft in Oekraïne en Rusland, meldde in een brief aan investeerders dat het bedrijf financieel sterk is en de huidige crisis kan doorstaan.

Prosus

Techinvesteerder Prosus kan opnieuw onder druk komen te staan door de verdere koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het bedrijf grote belangen heeft. Maandag kelderde Prosus ruim 10 procent. De aandelenkoers van producent van roestvrij staal Aperam, kan mogelijk in beweging komen door een adviesverlaging van Exane BNP Paribas.

De Amsterdamse AEX-index sloot maandag licht lager op 647,30 punten. De MidKap klom 1,8 procent tot 1009,31 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2,3 procent. Op Wall Street waren overwegend verliezen te zien. De Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente naar alle waarschijnlijkheid verhogen vanwege de hoge inflatie.

De euro noteerde 1,0971 dollar, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

19 minuten geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

30 minuten geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

1 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden
Hernieuwde rentezorgen zetten Aziatische beurzen lager

TOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.

2 uur geleden
Arriva wil trein tussen Groningen en Parijs laten rijden

GRONINGEN (ANP) - Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

3 uur geleden
Grootbanken: Nederlandse economie groeit dit jaar minder hard

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel. Economen van ABN AMRO zijn ook minder positief geworden en rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024.

7 uur geleden