Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere opening beurzen Europa verwacht

Lagere opening beurzen Europa verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa gaan dinsdag waarschijnlijk lager openen. De zorgen over de oorlog in Oekraïne lijken weer op te spelen nu onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog geen concreet resultaat hebben opgeleverd. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag.

Rusland en Oekraïne gaan dinsdag online verder praten over een stopzetting van het geweld. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei maandagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat de onderhandelingen "best goed" verlopen, maar voegde eraan toe "dat we het moeten aankijken".

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde meer dan 5 procent tot 97,51 dollar. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds begin deze maand weer onder de 100 dollar. Brentolie werd 5,4 procent goedkoper op 101,16 dollar per vat. De olieprijzen staan onder druk door de sterk stijgende coronabesmettingen en lockdowns in China, waardoor de olievraag in het land geraakt kan worden.

ForFarmers

Bij de bedrijven op het Damrak kan veevoerproducent ForFarmers op aandacht rekenen. ForFarmers stopt voorlopig met het inkopen van eigen aandelen vanwege de "significant toegenomen onzekerheid rondom de grondstof- en gasprijzen" als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het lopende inkoopprogramma ter waarde van maximaal 50 miljoen euro wordt tijdelijk opgeschort.

Apothekerstoeleverancier Fagron houdt een beleggersdag. Het bedrijf zei voor de komende jaren op verdere groei van de omzet op eigen kracht te mikken. Telecomconcern VEON, dat activiteiten heeft in Oekraïne en Rusland, meldde in een brief aan investeerders dat het bedrijf financieel sterk is en de huidige crisis kan doorstaan.

Prosus

Techinvesteerder Prosus kan opnieuw onder druk komen te staan door de verdere koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het bedrijf grote belangen heeft. Maandag kelderde Prosus ruim 10 procent. De aandelenkoers van producent van roestvrij staal Aperam, kan mogelijk in beweging komen door een adviesverlaging van Exane BNP Paribas.

De Amsterdamse AEX-index sloot maandag licht lager op 647,30 punten. De MidKap klom 1,8 procent tot 1009,31 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2,3 procent. Op Wall Street waren overwegend verliezen te zien. De Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente naar alle waarschijnlijkheid verhogen vanwege de hoge inflatie.

De euro noteerde 1,0971 dollar, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

1 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

3 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

4 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

7 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

10 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden