Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

DEN HAAG (ANP) - Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

"Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift", aldus Van der Zeijst. De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen "er nog een mouw aan te passen", bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Volgens de farmaceut is er een probleem met de productie.

Zorgmedewerkers

Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen. Aanstaande vrijdag keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin waarschijnlijk goed voor gebruik in de EU.

Een woordvoerder van VWS kan zaterdag niets zeggen over eventuele gevolgen van de lagere hoeveelheid voor de vaccinatieplanning. Hij benadrukt nogmaals dat het ministerie bij de vaccinatiestrategie steeds heeft aangegeven dat die afhankelijk is van de leveringen door de fabrikanten. De planning is daarom met de "nodige onzekerheden omgeven". Nederland zoekt volgens hem altijd naar mogelijkheden om meer vaccins te verkrijgen. De Europese Commissie onderhandelt namens Nederland en de andere EU-lidstaten met de vaccinfabrikanten. Ook het overleg met AstraZeneca over de situatie wordt voortgezet.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

WJ 1 maand geleden
Even de prijs onderhandelingen overdoen. We hebben de prijzen van de concurrenten gezien....Komt een paar procent bij en dan gaan we weer leveren. Even tekenen bij het kruisje, in het vakje aub.
boy123 1 maand geleden
ja,dat heb je dus wanneer je meer uit een ampul kan halen!! Dan worden ze daar ook wijzer dan dat ze hier zijn!

Meer uit Gezond

RIVM registreert ruim 4000 coronabesmettingen, onder het gemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.

23 uur geleden
Duitsland keurt vaccin AstraZeneca goed voor ouderen

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben de weg vrijgemaakt voor het inenten van oudere patiënten met het coronavaccin van AstraZeneca. Vaccinatiecomité STIKO beveelt het gebruik van het middel nu ook aan voor 65-plussers, maakte het Duitse ministerie van Volksgezondheid bekend.

1 dag geleden
Noorden Noord-Holland is grootste brandhaard, oorzaak onbekend

ALKMAAR (ANP) - Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens de GGD Hollands Noorden is er nog geen directe oorzaak gevonden. "We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten.

1 dag geleden
WHO ziet opleving coronavirus in Europa na zes weken afname

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afdeling Europa constateert een opleving van het coronavirus na zes weken van afname van het aantal besmettingen. Volgens Hans Kluge van WHO-Europa is het aantal besmettingen de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Ook worden volgens Kluge in meer dan de helft van de landen van de WHO-regio Europa meer besmettingen met varianten van het oorspronkelijke virus vastgesteld.

1 dag geleden
Europa kijkt mee met proeven naar Russisch coronavaccin

AMSTERDAM (ANP) - De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen.

1 dag geleden
Zorgmedewerkers hebben veel vragen over AstraZeneca-vaccin

DEN HAAG (ANP) - Zorgbonden krijgen veel vragen van medewerkers over de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca. In Duitsland en Frankrijk weigeren sommige mensen het vaccin, omdat ze bang zijn dat het minder effectief is dan andere vaccins, of meer bijwerkingen veroorzaakt. "Wij hebben geen meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin weigeren", zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie NU'91. "Maar er zijn wel veel vragen over de effectiviteit van het middel".

1 dag geleden
Meer dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.

1 dag geleden