Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere belasting over bonussen moet Chinese economie aanjagen

Lagere belasting over bonussen moet Chinese economie aanjagen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China probeert door een aantal belastingvoordelen te verlengen huishoudens te stimuleren om meer geld uit te geven. De maatregelen komen vooral ten goede aan mensen met hogere inkomens. Zo hoeven Chinezen die aan het einde van het jaar een bonus krijgen van hun werkgever daarover minder geld af te dragen aan de fiscus.

Door de consumptie aan te wakkeren probeert de overheid in Beijing de economische groei in het land te stimuleren. Goedverdienende Chinezen zouden hierdoor zomaar duizenden euro's extra te besteden krijgen. De ingreep drukt wel op de schatkist, want naar schatting zal er volgend jaar omgerekend meer dan 15 miljard euro minder aan belasting geheven kunnen worden.

De aankondiging over de lastenverlichting komt in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar. Deze periode staat bekend als het drukke winkelseizoen in China, waarin wat extra geld voor veel mensen dus goed van pas kan komen. De Chinese overheid kondigde onlangs al aan maatregelen te zullen nemen om de economische vertraging die wordt veroorzaakt door de problemen op de Chinese vastgoedmarkt en de aanhoudende coronapandemie te keren. De inzinking van de vastgoedmarkt treft de met schulden beladen projectontwikkelaars en ondermijnt ook de industriële productie.

Daarnaast zijn er ook nog problemen die kunnen ontstaan als de virusuitbraak ten einde komt. Volgens een hoge ambtenaar van het ministerie van Handel wordt China geconfronteerd met "ongekende" moeilijkheden om de handel volgend jaar op peil te houden. Afgelopen tijd profiteerde China er namelijk nog van dat de productiecapaciteit in diverse andere exportlanden minder was door lockdowns. Daardoor kan China ook hogere prijzen vragen voor zijn producten. Maar straks is die periode met een relatief gunstige concurrentiepositie weer voorbij. Ook kan de vraag naar Chinese goederen afnemen als het wereldwijde economische herstel aan kracht verliest.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

3 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

6 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

11 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

12 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

12 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

13 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

14 uur geleden