Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen een lager voorschot dan eerder was gemeld. Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen.

Ondernemers moeten zelf een minimumprijs blijven betalen voor stroom en gas. Daarboven springt de overheid bij, tot een bepaald maximum. De voorschotten zouden tot dusver gebaseerd zijn op 50 procent van het verschil tussen die twee vooraf vastgestelde prijzen. Maar de daadwerkelijke prijsontwikkeling bepaalt het uiteindelijke subsidiebedrag waar ondernemers recht op hebben.

Sinds het kabinet deze zogeheten TEK-regeling aankondigde, is de situatie op de energiemarkt evenwel veranderd. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt nu dat de prijzen dit jaar veel sterker zullen dalen dan in november 2022 werd verwacht. Daardoor zullen de daadwerkelijke prijzen naar verwachting fors lager liggen dan de eerder vastgestelde maximumprijzen.

Verlaging voorschotpercentage

Om te voorkomen dat ondernemers met hoge terugvorderingen te maken krijgen, verlaagt het kabinet het voorschotpercentage van 50 naar 35. Volgens het ministerie van Economische Zaken biedt dat percentage op korte termijn voldoende compensatie voor ondernemers, ook als de prijzen in de loop van het jaar toch stijgen.

Bedrijven die een beroep willen doen op de TEK, kunnen vanaf dinsdag aankloppen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling biedt ondersteuning voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het loket sluit op 2 oktober.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

12 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

13 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

16 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

17 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

18 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden