
Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen
DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen een lager voorschot dan eerder was gemeld. Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen.
Ondernemers moeten zelf een minimumprijs blijven betalen voor stroom en gas. Daarboven springt de overheid bij, tot een bepaald maximum. De voorschotten zouden tot dusver gebaseerd zijn op 50 procent van het verschil tussen die twee vooraf vastgestelde prijzen. Maar de daadwerkelijke prijsontwikkeling bepaalt het uiteindelijke subsidiebedrag waar ondernemers recht op hebben.
Sinds het kabinet deze zogeheten TEK-regeling aankondigde, is de situatie op de energiemarkt evenwel veranderd. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt nu dat de prijzen dit jaar veel sterker zullen dalen dan in november 2022 werd verwacht. Daardoor zullen de daadwerkelijke prijzen naar verwachting fors lager liggen dan de eerder vastgestelde maximumprijzen.
Verlaging voorschotpercentage
Om te voorkomen dat ondernemers met hoge terugvorderingen te maken krijgen, verlaagt het kabinet het voorschotpercentage van 50 naar 35. Volgens het ministerie van Economische Zaken biedt dat percentage op korte termijn voldoende compensatie voor ondernemers, ook als de prijzen in de loop van het jaar toch stijgen.
Bedrijven die een beroep willen doen op de TEK, kunnen vanaf dinsdag aankloppen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling biedt ondersteuning voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het loket sluit op 2 oktober.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden