Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lage rente weerhoudt spaarders niet van het oppotten van geld

Lage rente weerhoudt spaarders niet van het oppotten van geld

AMSTERDAM (ANP) - De huidige lage spaarrente bij banken weerhoudt spaarders er overduidelijk niet van om geld bij de bank te stallen. Volgens De Nederlansche Bank (DNB) hadden huishoudens eind vorig jaar bij elkaar 368 miljard euro aan spaargeld op de bankrekeningen staan, 13 miljard euro meer dan een jaar eerder.

De jaarlijkse toename van het spaargeld is vrijwel geheel toe te schrijven aan de netto-inleg. Spaarders stortte afgelopen jaar 12 miljard euro extra op hun spaarrekening. Volgens DNB kan het zijn dat huishoudens meer zijn gaan sparen uit onzekerheid over de economie en eigen financiën. Verder zijn netto-inkomens flink gegroeid. De bijgeschreven rente was goed voor 1,2 miljard euro. De rentebijdrage is volgens DNB in jaren niet zo laag geweest.

Van de 368 miljard euro aan spaargeld stond 85 procent op vrij opneembare spaarrekeningen. De overige 55 miljard euro stond op deposito’s met vaste looptijd, waaronder ook bijvoorbeeld bouwdeposito’s en rekeningen die onder spaarhypotheken of de spaarloonregelingen vallen.

Meer uit Financieel

Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

18 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

50 minuten geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

2 uur geleden