Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

AMSTERDAM (ANP) - Van alle problemen die de Europese en wereldeconomie raken, zal de klimaatcrisis mensen in de nabije toekomst het hardst raken. Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens haar optreden bij tv-programma College Tour. Volgens haar is het zaak dat we juist de klimaatcrisis "niet uit het oog moeten verliezen".

De Française gaf antwoord op de vraag of er ook een financiële crisis, vergelijkbaar met die van 2007-2008 op ons afkomt, bovenop de huidige problemen met het klimaat, de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Daarbij werd haar ook gevraagd of de ECB nu genoeg doet om dat te voorkomen.

Lagarde legde uit dat de situatie nu niet te vergelijken is met die van 15 jaar terug. "De banken waren toen zwakker. Die zijn nu veel sterker." Daarnaast zei ze dat er veel is geleerd van de crisis destijds. "Ook is er nu ook een gemeenschappelijk toezichtmechanisme in Europa."

Stabiliteit

Lagarde benadrukte evenwel dat het zaak is de stabiliteit nauwlettend in de gaten te houden. "Niet alleen van de prijzen maar ook van de banken". Verder wees ze op de ramingen van instanties als de Europese Commissie, de ECB, het Internationaal Monetair Fonds en denktank OESO, die ondanks de problemen nu nog altijd uitgaan van groei. "Het is zeker minder dan eerst vanwege de genoemde crises", vervolgde ze. "Maar nog altijd groei."

Lagarde herhaalde nog maar eens dat het doel van de ECB is om voor prijsstabiliteit te zorgen. De hoge inflatie moet worden aangepakt. Maar het verhogen van de rente, zoals naar verwachting deze zomer zal gebeuren, zal niet in een keer een brood goedkoper maken, benadrukte ze.

Verder werd Lagarde gevraagd wat ze zou zeggen als ze op dit moment voor de Russische president Vladimir Poetin zou staan. Daarbij werd gerefereerd aan dezelfde vraag die tijden een eerdere opname van het programma aan zangeres Jamala, die in 2016 voor Oekraïne het Songfestival won, werd gesteld. Die antwoordde "je bent een zieke oude man en ik haat je." Lagarde knikte instemmend. "Ik denk dat ze gelijk heeft."

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

6 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden