Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

AMSTERDAM (ANP) - Van alle problemen die de Europese en wereldeconomie raken, zal de klimaatcrisis mensen in de nabije toekomst het hardst raken. Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens haar optreden bij tv-programma College Tour. Volgens haar is het zaak dat we juist de klimaatcrisis "niet uit het oog moeten verliezen".

De Française gaf antwoord op de vraag of er ook een financiële crisis, vergelijkbaar met die van 2007-2008 op ons afkomt, bovenop de huidige problemen met het klimaat, de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Daarbij werd haar ook gevraagd of de ECB nu genoeg doet om dat te voorkomen.

Lagarde legde uit dat de situatie nu niet te vergelijken is met die van 15 jaar terug. "De banken waren toen zwakker. Die zijn nu veel sterker." Daarnaast zei ze dat er veel is geleerd van de crisis destijds. "Ook is er nu ook een gemeenschappelijk toezichtmechanisme in Europa."

Stabiliteit

Lagarde benadrukte evenwel dat het zaak is de stabiliteit nauwlettend in de gaten te houden. "Niet alleen van de prijzen maar ook van de banken". Verder wees ze op de ramingen van instanties als de Europese Commissie, de ECB, het Internationaal Monetair Fonds en denktank OESO, die ondanks de problemen nu nog altijd uitgaan van groei. "Het is zeker minder dan eerst vanwege de genoemde crises", vervolgde ze. "Maar nog altijd groei."

Lagarde herhaalde nog maar eens dat het doel van de ECB is om voor prijsstabiliteit te zorgen. De hoge inflatie moet worden aangepakt. Maar het verhogen van de rente, zoals naar verwachting deze zomer zal gebeuren, zal niet in een keer een brood goedkoper maken, benadrukte ze.

Verder werd Lagarde gevraagd wat ze zou zeggen als ze op dit moment voor de Russische president Vladimir Poetin zou staan. Daarbij werd gerefereerd aan dezelfde vraag die tijden een eerdere opname van het programma aan zangeres Jamala, die in 2016 voor Oekraïne het Songfestival won, werd gesteld. Die antwoordde "je bent een zieke oude man en ik haat je." Lagarde knikte instemmend. "Ik denk dat ze gelijk heeft."

Meer uit Financieel

Tesla leverde minder auto's af in tweede kwartaal

AUSTIN (ANP/AFP) - Autoproducent Tesla heeft in het tweede kwartaal van het jaar minder auto's geleverd dan in het eerste kwartaal van het jaar. Het Amerikaanse bedrijf kampte vooral met de gevolgen van de corona-uitbraak in China en de maatregelen die het Aziatische land nam om verspreiding van het virus in te dammen. Dat zorgde voor minder productie in de Chinese fabriek van Tesla.

1 uur geleden
VNO-NCW-voorzitter: vrije val van vestigingsklimaat moet stoppen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC. Volgens Thijssen is er onvoldoende besef dat bedrijven de motor van de economie en daarmee de samenleving zijn. "Zij zorgen voor het geld waarmee we ons blauw op straat, onze scholen en onze ziekenhuizen betalen", stelt ze.

1 uur geleden
Topman Ryanair zegt dat vliegtickets te goedkoop zijn

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtickets zijn eigenlijk "te goedkoop" en de prijzen zullen de komende vijf jaar moeten stijgen om voor luchtvaartmaatschappijen rendabel te blijven. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd in een interview met zakenkrant Financial Times.

16 uur geleden
Spaans cabinepersoneel Ryanair kondigt nieuwe stakingen aan

MADRID (ANP/RTR) - Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van Ryanair is van plan deze maand nog twaalf dagen te staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen. Daardoor lijkt de chaos in de luchtvaart deze vakantieperiode nog groter te worden dan hij al is.

17 uur geleden
Duitse waakhond sluit energierantsoenen komende winter niet uit

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Het valt niet uit te sluiten dat er in Duitsland komende winter rantsoenen komen voor de hoeveelheid stroom en gas die je kan gebruiken. Dat heeft de baas van de Duitse federale toezichthouder voor de gasinfrastructuur Bundesnetzagentur gezegd in een interview dat is gepubliceerd in meerdere kranten in het land.

18 uur geleden
Groot Frans wijnbedrijf mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het grote Franse wijnbedrijf Groupe Castel is mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franse aanklagers op het gebied van terrorismebestrijding hebben een onderzoek geopend naar verdachte betalingen die het drankenconcern zou hebben gedaan aan lokale milities.

19 uur geleden
Ghana klopt bij IMF aan voor hulp bij oplossen schuldencrisis

ACCRA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Ghana klopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor financiële steun. Het Afrikaanse land kampt met grote schulden en nu centrale banken wereldwijd de rentes aan het verhogen zijn of gaan verhogen, dreigen er financiële problemen voor de grote cacao- en goudproducent.

21 uur geleden