Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

Lagarde: vooral zaak klimaatcrisis niet uit het oog te verliezen

AMSTERDAM (ANP) - Van alle problemen die de Europese en wereldeconomie raken, zal de klimaatcrisis mensen in de nabije toekomst het hardst raken. Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens haar optreden bij tv-programma College Tour. Volgens haar is het zaak dat we juist de klimaatcrisis "niet uit het oog moeten verliezen".

De Française gaf antwoord op de vraag of er ook een financiële crisis, vergelijkbaar met die van 2007-2008 op ons afkomt, bovenop de huidige problemen met het klimaat, de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Daarbij werd haar ook gevraagd of de ECB nu genoeg doet om dat te voorkomen.

Lagarde legde uit dat de situatie nu niet te vergelijken is met die van 15 jaar terug. "De banken waren toen zwakker. Die zijn nu veel sterker." Daarnaast zei ze dat er veel is geleerd van de crisis destijds. "Ook is er nu ook een gemeenschappelijk toezichtmechanisme in Europa."

Stabiliteit

Lagarde benadrukte evenwel dat het zaak is de stabiliteit nauwlettend in de gaten te houden. "Niet alleen van de prijzen maar ook van de banken". Verder wees ze op de ramingen van instanties als de Europese Commissie, de ECB, het Internationaal Monetair Fonds en denktank OESO, die ondanks de problemen nu nog altijd uitgaan van groei. "Het is zeker minder dan eerst vanwege de genoemde crises", vervolgde ze. "Maar nog altijd groei."

Lagarde herhaalde nog maar eens dat het doel van de ECB is om voor prijsstabiliteit te zorgen. De hoge inflatie moet worden aangepakt. Maar het verhogen van de rente, zoals naar verwachting deze zomer zal gebeuren, zal niet in een keer een brood goedkoper maken, benadrukte ze.

Verder werd Lagarde gevraagd wat ze zou zeggen als ze op dit moment voor de Russische president Vladimir Poetin zou staan. Daarbij werd gerefereerd aan dezelfde vraag die tijden een eerdere opname van het programma aan zangeres Jamala, die in 2016 voor Oekraïne het Songfestival won, werd gesteld. Die antwoordde "je bent een zieke oude man en ik haat je." Lagarde knikte instemmend. "Ik denk dat ze gelijk heeft."

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

6 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

8 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

9 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

10 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

11 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

12 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

13 uur geleden