Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: ECB moet niet verkrappen ondanks 'pijnlijke' inflatie

Lagarde: ECB moet niet verkrappen ondanks 'pijnlijke' inflatie

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet volgens president Christine Lagarde het monetaire stimuleringsbeleid niet te snel terugdraaien, zelfs niet in het licht van een "onwelkome en pijnlijke" inflatie. De centrale bank neemt de bezorgdheid over de stijgende prijzen in de eurozone wel "zeer serieus", zei Lagarde vrijdag tijdens het Frankfurt European Banking Congress. Ook herhaalde de ECB-preses dat ze geen verhoging van de rentetarieven verwacht in 2022.

"We erkennen dat de hogere inflatie het reële inkomen van mensen onder druk zet, vooral die aan de onderkant van de inkomensverdeling", zei Lagarde. De prijzen in het eurogebied stijgen in het snelste tempo sinds 2008. Hoewel de inflatie naar verwachting in 2022 zal afnemen, zal deze waarschijnlijk eerst versnellen door het economische herstel van de coronacrisis, hogere energiekosten en problemen in de toeleveringsketens. Volgens de ECB zijn deze prijsopdrijvende factoren echter grotendeels tijdelijk van aard.

Volgens Lagarde zou een "onnodige" afbouw van de steunmaatregelen "een onrechtvaardige tegenwind betekenen voor het herstel". Lagarde verklaarde ook dat de vooruitzichten voor de inflatie op middellange termijn nu beter zijn dan vóór de pandemie, toen de ECB moeite had om haar inflatiedoelstelling van 2 procent te halen. Het ondersteunende beleid moet daarom niet te snel ingetrokken worden, zei ze.

Cruciale vergadering

De ECB gaat in december een cruciale vergadering tegemoet over de toekomst van haar monetaire stimuleringsmaatregelen. De bank komt dan ook met nieuwe economische verwachtingen. Het corona-opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 1,85 biljoen euro, waarmee geld in de economie wordt gepompt om het herstel te ondersteunen, loopt volgens de planning in maart af. Bij de vergadering op 16 december, de laatste van dit jaar, moet duidelijk worden of dit programma wordt verlengd.

Behalve door de hoge inflatie wordt de economie van het eurogebied ook bedreigd door een record aan coronabesmettingen. Die hebben geleid tot de terugkeer van lockdowns in sommige delen van Europa. Zo gaat heel Oostenrijk vanaf maandag weer in lockdown.

Meer uit Financieel

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

1 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

19 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden