Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: ECB moet niet verkrappen ondanks 'pijnlijke' inflatie

Lagarde: ECB moet niet verkrappen ondanks 'pijnlijke' inflatie

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet volgens president Christine Lagarde het monetaire stimuleringsbeleid niet te snel terugdraaien, zelfs niet in het licht van een "onwelkome en pijnlijke" inflatie. De centrale bank neemt de bezorgdheid over de stijgende prijzen in de eurozone wel "zeer serieus", zei Lagarde vrijdag tijdens het Frankfurt European Banking Congress. Ook herhaalde de ECB-preses dat ze geen verhoging van de rentetarieven verwacht in 2022.

"We erkennen dat de hogere inflatie het reële inkomen van mensen onder druk zet, vooral die aan de onderkant van de inkomensverdeling", zei Lagarde. De prijzen in het eurogebied stijgen in het snelste tempo sinds 2008. Hoewel de inflatie naar verwachting in 2022 zal afnemen, zal deze waarschijnlijk eerst versnellen door het economische herstel van de coronacrisis, hogere energiekosten en problemen in de toeleveringsketens. Volgens de ECB zijn deze prijsopdrijvende factoren echter grotendeels tijdelijk van aard.

Volgens Lagarde zou een "onnodige" afbouw van de steunmaatregelen "een onrechtvaardige tegenwind betekenen voor het herstel". Lagarde verklaarde ook dat de vooruitzichten voor de inflatie op middellange termijn nu beter zijn dan vóór de pandemie, toen de ECB moeite had om haar inflatiedoelstelling van 2 procent te halen. Het ondersteunende beleid moet daarom niet te snel ingetrokken worden, zei ze.

Cruciale vergadering

De ECB gaat in december een cruciale vergadering tegemoet over de toekomst van haar monetaire stimuleringsmaatregelen. De bank komt dan ook met nieuwe economische verwachtingen. Het corona-opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 1,85 biljoen euro, waarmee geld in de economie wordt gepompt om het herstel te ondersteunen, loopt volgens de planning in maart af. Bij de vergadering op 16 december, de laatste van dit jaar, moet duidelijk worden of dit programma wordt verlengd.

Behalve door de hoge inflatie wordt de economie van het eurogebied ook bedreigd door een record aan coronabesmettingen. Die hebben geleid tot de terugkeer van lockdowns in sommige delen van Europa. Zo gaat heel Oostenrijk vanaf maandag weer in lockdown.

Meer uit Financieel

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

11 minuten geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

13 minuten geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

21 minuten geleden
Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

33 minuten geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

43 minuten geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

1 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden