Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lachende Laschet onder vuur na bezoek aan Duits rampgebied

Lachende Laschet onder vuur na bezoek aan Duits rampgebied

BERLIJN (ANP) - In Duitsland groeit de kritiek op deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, die lachend was gefilmd tijdens een bezoek aan het rampgebied in zijn deelstaat. Commentatoren en politici verwijten de prominente politicus zich ongepast te hebben gedragen.

Laschet raakte zaterdag in opspraak tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Erftstadt. Op beelden is te zien dat de deelstaatpremier op de achtergrond staat te lachen en te kletsen terwijl president Frank-Walter Steinmeier een verklaring aflegt waarin hij zegt mee te leven met de slachtoffers.

Dat leidde direct tot forse kritiek. De grote krant Bild schreef online dat "Laschet lacht terwijl het land huilt". Politici reageerden verbijsterd. Lars Klingbeil van de sociaaldemocratische partij SPD, die landelijk regeert met de CDU van Laschet en Merkel, noemde het optreden van de regiopremier "onfatsoenlijk" en "schandalig".

Landelijke verkiezingen

Laschet is naast deelstaatpremier ook de landelijk leider van de christendemocratische CDU-partij. Hij lijkt volgens recente peilingen een goede kans te hebben om zijn partijgenoot Merkel na de landelijke verkiezingen van september op te volgen als bondskanselier. Merkel wil zelf niet terugkeren in die rol.

De regiopremier heeft zaterdag excuses aangeboden via Twitter. Daar was de hashtag #Laschetlacht ('Laschet lacht') zondagochtend nog trending topic.

Meer uit Buitenland

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

15 minuten geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

47 minuten geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

2 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

2 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

3 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

3 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

4 uur geleden