Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen Shell

Laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - De advocaten van Milieudefensie en Shell houden donderdag hun slotpleidooien in de klimaatzaak die de milieuorganisatie tegen het olie- en gasbedrijf heeft aangespannen. Daarna gaan de rechters van de rechtbank in Den Haag zich beraden. Het is nog onbekend wanneer ze uitspraak doen. Dat wordt waarschijnlijk aan het einde van de vierde en laatste zittingsdag duidelijk.

Milieudefensie voert de zaak mede namens 17.000 burgers en zes andere organisaties, waaronder Greenpeace en Jongeren Milieu Actief. Ze eisen dat Shell zijn CO2-uitstoot zodanig moet verminderen dat die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. In dat akkoord spraken wereldleiders eind 2015 af dat ze zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

CO2 houdt warmte vast en door toedoen van mensen is de hoeveelheid van het broeikasgas in de atmosfeer met bijna de helft toegenomen. Om de klimaatdoelen te bereiken, moet de uitstoot wereldwijd fors omlaag.

Ook Shell erkent de gevaren van klimaatverandering. De eisers in de zaak willen dat de rechtbank de multinational verplicht de uitstoot die het veroorzaakt uiterlijk in 2030 met 45 procent te verminderen. Dat geldt zowel voor de uitstoot van alle activiteiten van het bedrijf zelf als voor de uitstoot die het gevolg is van de verbranding van de fossiele brandstoffen die Shell uit de grond haalt en verkoopt.

De advocaten van Shell vinden dat bedrijven niet via de rechter verplicht kunnen worden tot klimaatdoelen. Dat is een zaak van de overheid, stellen zij. Shell vindt bovendien dat het binnen de sector een voorloper is op het gebied van duurzame energie. Milieudefensie vindt echter dat het bedrijf de komende jaren nog veel te veel olie en gas wil winnen en daarmee "op ramkoers ligt" met de internationale klimaatdoelstellingen. De organisatie hoopt dat de rechtszaak tegen Shell een wereldwijde verandering in gang kan zetten.

Meer uit Binnenland

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

48 minuten geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

4 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

16 uur geleden