Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen Shell

Laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - De advocaten van Milieudefensie en Shell houden donderdag hun slotpleidooien in de klimaatzaak die de milieuorganisatie tegen het olie- en gasbedrijf heeft aangespannen. Daarna gaan de rechters van de rechtbank in Den Haag zich beraden. Het is nog onbekend wanneer ze uitspraak doen. Dat wordt waarschijnlijk aan het einde van de vierde en laatste zittingsdag duidelijk.

Milieudefensie voert de zaak mede namens 17.000 burgers en zes andere organisaties, waaronder Greenpeace en Jongeren Milieu Actief. Ze eisen dat Shell zijn CO2-uitstoot zodanig moet verminderen dat die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. In dat akkoord spraken wereldleiders eind 2015 af dat ze zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

CO2 houdt warmte vast en door toedoen van mensen is de hoeveelheid van het broeikasgas in de atmosfeer met bijna de helft toegenomen. Om de klimaatdoelen te bereiken, moet de uitstoot wereldwijd fors omlaag.

Ook Shell erkent de gevaren van klimaatverandering. De eisers in de zaak willen dat de rechtbank de multinational verplicht de uitstoot die het veroorzaakt uiterlijk in 2030 met 45 procent te verminderen. Dat geldt zowel voor de uitstoot van alle activiteiten van het bedrijf zelf als voor de uitstoot die het gevolg is van de verbranding van de fossiele brandstoffen die Shell uit de grond haalt en verkoopt.

De advocaten van Shell vinden dat bedrijven niet via de rechter verplicht kunnen worden tot klimaatdoelen. Dat is een zaak van de overheid, stellen zij. Shell vindt bovendien dat het binnen de sector een voorloper is op het gebied van duurzame energie. Milieudefensie vindt echter dat het bedrijf de komende jaren nog veel te veel olie en gas wil winnen en daarmee "op ramkoers ligt" met de internationale klimaatdoelstellingen. De organisatie hoopt dat de rechtszaak tegen Shell een wereldwijde verandering in gang kan zetten.

Meer uit Binnenland

Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

1 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

16 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

18 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

18 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

20 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

21 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

22 uur geleden