Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste voorbereidingen in gang voor kroningsweekend Charles

Laatste voorbereidingen in gang voor kroningsweekend Charles

LONDEN (ANP) - In het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan koning Charles het staatshoofd is, worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het kroningsweekend. Naast de officiële kroning in Westminster Abbey in Londen staan ook elders feesten en evenementen op het programma.

Op de dag na de kroning vinden in heel het VK straatfeesten plaats en wordt bij Windsor Castle een kroningsconcert gehouden. Het podium heeft de vorm van de Britse vlag en zal worden betreden door onder anderen Katy Perry, Lionel Richie en Take That. Om de viering compleet te maken is maandag een nationale feestdag, wat betekent dat de Britten een lang weekend voor de boeg hebben. Burgers worden opgeroepen maandag vrijwilligerswerk te doen.

Koning Charles is het staatshoofd van meer landen, waaronder Australië. Ook daar wordt stilgestaan bij de kroning van Charles, die al officieel koning is sinds het overlijden van zijn moeder in september. Bij het parlement in Canberra worden 21 saluutschoten afgevuurd en daarna volgt een zogenoemde flypast van de Australische luchtmacht.

In de Canadese hoofdstad Ottawa vindt een groot evenement plaats met sprekers en artiesten. Het feest duurt een uur en wordt afgesloten met het afvuren van 21 saluutschoten bij het parlement. Verspreid over het land worden kleinere evenementen gehouden. Gedurende het weekend worden diverse gebouwen groen verlicht, net als in meer landen die tot het Gemenebest behoren.

De meeste festiviteiten vinden binnen het Verenigd Koninkrijk plaats. Verspreid over Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland worden grote schermen geplaatst, zodat mensen de kroning van zaterdag samen kunnen volgen. De grootste drukte wordt verwacht in Londen. Daar zullen zich ook veel mensen verzamelen langs de route van de koninklijke processies die voor en na de kroningsdienst worden gehouden.

Londen zet tijdens en in de dagen rond de kroning meer dan 29.000 agenten in. Niet alleen om de mensenmassa's in goede banen te leiden, maar ook ter bescherming van het koningshuis en de staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders die in de stad worden verwacht. In het centrum wordt gezichtsherkenningstechnologie ingezet en staan sluipschutters op daken. "De kroning wordt een van de belangrijkste veiligheidsoperaties die ooit in Groot-Brittannië zijn uitgevoerd", aldus een Britse minister.

Meer uit Buitenland

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

51 minuten geleden
Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

3 uur geleden
Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

4 uur geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

7 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

7 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

17 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

19 uur geleden