Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste reactor in kerncentrale Oekraïne ontkoppeld van stroomnet

Laatste reactor in kerncentrale Oekraïne ontkoppeld van stroomnet

KIEV (ANP/RTR) - Het laatste werkende reactorblok van de kerncentrale bij Zaporizja is losgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet nadat beschietingen maandag de elektriciteitsvoorziening verstoorden, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Volgens het bedrijf betrof het Russische beschietingen.

De Oekraïense kerncentrale bij Zaporizja, de grootste van Europa, werd in maart ingenomen door Rusland, maar wordt nog steeds geëxploiteerd door het personeel van Energoatom. "Vandaag, als gevolg van een brand veroorzaakt door beschietingen, is de laatste werkende transmissielijn losgekoppeld", aldus Energoatom op Telegram. Door een reservelijn kan er via een thermische energiecentrale in de buurt nog wel stroom worden geleverd aan de kerncentrale. Twee van de zes reactoren in de fabriek, nummer vijf en zes, kunnen zo in gebruik blijven.

IAEA-chef Rafael Grossi sprak vrijdag nog zijn zorg uit over de veiligheid van de kerncentrale, die wat hem betreft staat of valt met "een betrouwbare elektriciteitsverbinding". Kerncentrales zijn soms afhankelijk van externe stroomvoorziening om de reactoren af te koelen. Als die niet beschikbaar is, valt de kerncentrale terug op noodgeneratoren die op diesel werken. Als daar vervolgens iets misgaat, bijvoorbeeld door een tekort aan brandstof of een defect, kan een meltdown mogelijk worden.

Het nucleaire complex is de afgelopen maand regelmatig beschoten, waarbij Kiev en Moskou elkaar over en weer de schuld geven. Oekraïne heeft Rusland er ook herhaaldelijk van beschuldigd troepen en militair materieel bij de kerncentrale te hebben gestationeerd.

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

3 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

3 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

3 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

4 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

5 uur geleden