Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

PHNOM PENH (ANP/AFP) - Het Cambodja-Tribunaal heeft in hoger beroep vastgehouden aan de levenslange celstraf voor Khieu Samphan. De inmiddels 91-jarige man is de laatste leider van de Rode Khmer die nog in leven is. Hij is veroordeeld voor de genocide in Cambodja van de jaren 70.

Samphan kreeg in 2018 al een levenslange celstraf opgelegd vanwege zijn rol tijdens het dictatoriale bewind van Pol Pot (1975-1979). Hij werd schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In het hoger beroep zijn alleen een paar veroordelingen voor specifieke moorden teruggedraaid.

De bejaarde Samphan luisterde in een rolstoel naar het vonnis van de rechter. In de zaal waren ook overlevenden van het schrikbewind van de Rode Khmer en nabestaanden aanwezig.

Pol Pot

Samphan was het staatshoofd van Cambodja tijdens het brute communistische regime van premier Pol Pot. Zijn ultra-maoïstische Rode Khmer, de militaire tak van de partij, wilde een agrarische samenleving opbouwen en deporteerde mensen naar het platteland. In die vier jaar stierven 2 miljoen mensen, een kwart van de bevolking, door honger, martelingen, gedwongen arbeid en massa-executies.

De veroordeling van Samphan was de laatste uitspraak van het Cambodja-Tribunaal, dat gesteund wordt vanuit de Verenigde Naties. Het heeft uiteindelijk vijf leiders vervolgd, van wie er twee stierven tijdens het proces. Pol Pot heeft nooit juridische verantwoording afgelegd voor zijn daden. Hij stierf in 1998, voordat het gerechtshof was opgezet.

Meer uit Buitenland

Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

18 minuten geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

44 minuten geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

1 uur geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

1 uur geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

3 uur geleden
Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

4 uur geleden
VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

5 uur geleden