Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

PHNOM PENH (ANP/AFP) - Het Cambodja-Tribunaal heeft in hoger beroep vastgehouden aan de levenslange celstraf voor Khieu Samphan. De inmiddels 91-jarige man is de laatste leider van de Rode Khmer die nog in leven is. Hij is veroordeeld voor de genocide in Cambodja van de jaren 70.

Samphan kreeg in 2018 al een levenslange celstraf opgelegd vanwege zijn rol tijdens het dictatoriale bewind van Pol Pot (1975-1979). Hij werd schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In het hoger beroep zijn alleen een paar veroordelingen voor specifieke moorden teruggedraaid.

De bejaarde Samphan luisterde in een rolstoel naar het vonnis van de rechter. In de zaal waren ook overlevenden van het schrikbewind van de Rode Khmer en nabestaanden aanwezig.

Pol Pot

Samphan was het staatshoofd van Cambodja tijdens het brute communistische regime van premier Pol Pot. Zijn ultra-maoïstische Rode Khmer, de militaire tak van de partij, wilde een agrarische samenleving opbouwen en deporteerde mensen naar het platteland. In die vier jaar stierven 2 miljoen mensen, een kwart van de bevolking, door honger, martelingen, gedwongen arbeid en massa-executies.

De veroordeling van Samphan was de laatste uitspraak van het Cambodja-Tribunaal, dat gesteund wordt vanuit de Verenigde Naties. Het heeft uiteindelijk vijf leiders vervolgd, van wie er twee stierven tijdens het proces. Pol Pot heeft nooit juridische verantwoording afgelegd voor zijn daden. Hij stierf in 1998, voordat het gerechtshof was opgezet.

Meer uit Buitenland

Bosbrand in oosten Spanje nog niet onder controle

CASTELLÓN DE LA PLANA (ANP) - De eerste bosbrand van het seizoen in Spanje woedt sinds donderdag circa 60 kilometer ten noorden van Valencia in het dunbevolkte grensgebied van de provincies Castellón en Teruel. Er zijn inmiddels 4000 hectare afgebrand volgens plaatselijke media. Circa 1500 mensen zijn uit voorzorg uit de streek geëvacueerd.

27 minuten geleden
Doden en veel schade door tornado en stormen in Mississippi

JACKSON (ANP) - In de Amerikaanse staat Mississippi zijn meer dan twintig doden gevallen door een tornado. De meeste doden vielen volgens Amerikaanse media in het dorp Rolling Fork, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Mississippi's hoofdstad Jackson.

55 minuten geleden
Kiev: 'slagen erin situatie rond Bachmoet te stabiliseren'

BACHMOET (ANP/AFP) - Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet "grotendeels tot stilstand is gekomen", zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen "erin slagen om de situatie te stabiliseren".

1 uur geleden
Britse regering wil migranten uit hotels verhuizen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is volgens SkyNews van plan asielzoekers die in hotels zijn opgevangen, te verhuizen naar onder meer militaire bases of naar veerboten die niet meer varen. Het verhuisplan zou binnen enkele weken worden geopenbaard. De regering ziet naar verluidt niets in de opvang in vakantiedorpen of studentenonderkomens.

2 uur geleden
VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

7 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

12 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

12 uur geleden