Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

PHNOM PENH (ANP/AFP) - Het Cambodja-Tribunaal heeft in hoger beroep vastgehouden aan de levenslange celstraf voor Khieu Samphan. De inmiddels 91-jarige man is de laatste leider van de Rode Khmer die nog in leven is. Hij is veroordeeld voor de genocide in Cambodja van de jaren 70.

Samphan kreeg in 2018 al een levenslange celstraf opgelegd vanwege zijn rol tijdens het dictatoriale bewind van Pol Pot (1975-1979). Hij werd schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In het hoger beroep zijn alleen een paar veroordelingen voor specifieke moorden teruggedraaid.

De bejaarde Samphan luisterde in een rolstoel naar het vonnis van de rechter. In de zaal waren ook overlevenden van het schrikbewind van de Rode Khmer en nabestaanden aanwezig.

Pol Pot

Samphan was het staatshoofd van Cambodja tijdens het brute communistische regime van premier Pol Pot. Zijn ultra-maoïstische Rode Khmer, de militaire tak van de partij, wilde een agrarische samenleving opbouwen en deporteerde mensen naar het platteland. In die vier jaar stierven 2 miljoen mensen, een kwart van de bevolking, door honger, martelingen, gedwongen arbeid en massa-executies.

De veroordeling van Samphan was de laatste uitspraak van het Cambodja-Tribunaal, dat gesteund wordt vanuit de Verenigde Naties. Het heeft uiteindelijk vijf leiders vervolgd, van wie er twee stierven tijdens het proces. Pol Pot heeft nooit juridische verantwoording afgelegd voor zijn daden. Hij stierf in 1998, voordat het gerechtshof was opgezet.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

2 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 uur geleden