Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste handelsdag op beurs voor overgenomen moederbedrijf Pearle

Laatste handelsdag op beurs voor overgenomen moederbedrijf Pearle

AMSTERDAM (ANP) - Na een lang en slepend overnameproces verdwijnt Pearle-moeder GrandVision van de beurs. Vrijdag is de laatste handelsdag van het optiekconcern. Als de Amsterdamse beurs maandag weer opent prijkt de naam GrandVision niet meer op de koersenborden.

GrandVision is overgenomen door EssilorLuxottica. Dat Frans-Italiaanse fusiebedrijf maakt brillenglazen, maar ook monturen voor luxemerken als Chanel en eigen merken als Ray-Ban. Ook sportmerk Oakley, dat onder meer brillen en helmen maakt, is eigendom van EssilorLuxottica.

EssilorLuxottica bereikte in de zomer van 2019 een akkoord om GrandVision over te nemen voor zo'n 7,3 miljard euro. Omdat de bedrijven wel wat tegenwind van toezichthouders verwachtten werd er twee jaar uitgetrokken om de overname af te ronden.

Toen in de tussentijd corona uitbrak en GrandVision maatregelen nam vanwege onder meer winkelsluitingen, kwamen de twee bedrijven tegenover elkaar te staan. EssilorLuxottica meende dat GrandVision die maatregelen niet had mogen nemen zonder de aanstaande eigenaar daarin te kennen. Uiteindelijk moesten Nederlandse rechters en een tribunaal in Zwitserland eraan te pas komen om de ruzie op te lossen.

Daarna kwam de toestemming om de samensmelting door te zetten. Daarbij moesten wel wat onderdelen verkopen. De afgelopen tijd veranderde de Nederlandse optiekketen Eye Wish daarom van eigenaar. Ook in Italiƫ werd een keten van opticiens afgestoten.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

8 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

10 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

12 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

13 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

14 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

14 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden