Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste fase moordproces Willem Holleeder

Laatste fase moordproces Willem Holleeder

SCHIPHOL (ANP) - Het Amsterdamse gerechtshof begint maandag aan de afronding van het proces in hoger beroep tegen Willem Holleeder, die terechtstaat op verdenking van het geven van vijf moordopdrachten. Het Openbaar Ministerie zal reageren op het uitvoerige pleidooi van Holleeders advocaten dat zij in december hielden. Ook in hoger beroep heeft het OM levenslang geëist. De rechtbank legde hem die straf in 2019 op.

Justitie kenschetste Holleeder (63) in aanloop naar die eis als "gewetenloos, opportunistisch en berekenend". Een "meesterintrigant" die "voor eigen rechter heeft gespeeld en zijn slachtoffers uit het leven heeft geschoten". Het OM heeft het leeuwendeel van het bewijs geput uit getuigenverklaringen, van onder meer Holleeders zussen Astrid en Sonja. Door het geven van de moordopdrachten heeft Holleeder zich definitief "buiten de samenleving" geplaatst, vindt het OM.

Slachtoffers in de zaak zijn Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de aanslag op Van Hout werd ook de naast hem staande Robert ter Haak geraakt. Hij bezweek later aan zijn verwondingen. Holleeder heeft iedere betrokkenheid bij de moorden ontkend.

Zijn advocaten hebben vrijspraak bepleit. Volgens hen ontbreekt het bewijs voor een veroordeling. Zij hebben veelvuldig gewezen op de mogelijkheid van alternatieve scenario's, waarin anderen dan Holleeder het brein achter het onderwereldgeweld zijn geweest.

De raadslieden mogen hun argumenten op 21 januari nog een keer kracht bijzetten. Het allerlaatste woord is die dag aan beklaagde Holleeder zelf. Op 24 juni heeft het hof de uitspraak gepland.

Meer uit Binnenland

OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.

29 minuten geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

35 minuten geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

38 minuten geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

1 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

2 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

2 uur geleden
Advocaat gemeenten: er is gesproken met Chemours over schikking

DORDRECHT (ANP) - De advocaat die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden bijstaat in de rechtszaak tegen chemiebedrijf Chemours, erkent dat de betrokken partijen hebben gesproken over een schikkingsvoorstel. Over de inhoud daarvan wil hij niets kwijt.

2 uur geleden