Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste evacuatiebevel elf jaar na kernramp Fukushima opgeheven

Laatste evacuatiebevel elf jaar na kernramp Fukushima opgeheven

FUTABA (ANP) - In Japan is het laatste evacuatiebevel rond de kerncentrale van Fukushima opgeheven, ruim elf jaar na de kernramp. Inwoners van Futaba kunnen nu huiswaarts keren, maar Japanse media melden dat het niet om iedereen gaat omdat niet heel de gemeente is vrijgegeven.

Elf gemeenten rond de Fukushima Daiichi-centrale werden geëvacueerd nadat in maart 2011 een hoge dosis straling was vrijgekomen. Een aardbeving had in het noorden van Japan een tsunami veroorzaakt en die trof onder meer de kerncentrale. Door het natuurgeweld vielen bijna 20.000 doden.

Inmiddels zijn de stralingsniveaus gedaald. Futaba was nog de enige gemeente die volledig was geëvacueerd. Voor meer dan 80 procent van het grondgebied blijft een veiligheidswaarschuwing van kracht, meldt het Japanse persbureau Kyodo. De delen waar mensen weer mogen wonen, zijn het voormalige centrum en in het noordoosten. Inwoners mochten sinds 2020 weer naar het noordoosten van Futaba, maar er wonen was nog niet toegestaan.

Futaba telde voor de kernramp ongeveer 7000 inwoners. De burgemeester houdt er rekening mee dat veel inwoners niet zullen terugkeren, maar hij zegt tegen de Japanse zender NHK ervan overtuigd te zijn dat het aantal terugkeerders met de dag zal toenemen. Uit een peiling van vorig jaar kwam naar voren dat 60 procent van de inwoners heeft besloten weg te blijven, veel meer dan de 11 procent die wel wilde terugkeren. De gemeente hoopt rond 2030 zo'n 2000 inwoners te hebben.

Meer uit Buitenland

Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

3 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

4 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

5 uur geleden
British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

6 uur geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

6 uur geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

7 uur geleden