Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste EU-ministerraad voor Britten

Laatste EU-ministerraad voor Britten

BRUSSEL (ANP) - Het is dinsdag de laatste keer dat een Britse minister een EU-raad van ministers bijwoont. Minister van staat Christopher Pincher is aanwezig bij overleg in Brussel waar bewindslieden onder meer spreken over een conferentie over de toekomst van Europa en de meerjarenbegroting van de EU.

"Het is een historische week voor het Verenigd Koninkrijk omdat we de instructie van het Britse volk van 23 juni 2016 om de EU te verlaten uitvoeren", zei Pincher over het brexitreferendum van 3,5 jaar geleden. Het land is vanaf vrijdag middernacht (Nederlandse tijd) geen lidstaat meer.

"Ik ben hier om mijn collega’s’ en vrienden nog eens duidelijk te maken dat we uit de EU gaan, maar Europa niet verlaten", sprak Pincher voorafgaand aan het beraad. "Ik zal hen vandaag verzekeren dat, terwijl we de Europese Unie verlaten, we altijd bondgenoten, partners en vrienden zullen blijven."

Geschiedenis en waarden

Pincher wees op de geschiedenis en waarden die aan beide kanten van het Kanaal worden gedeeld. Als "soevereine gelijken" willen we de welvaart en veiligheid in stand houden, besloot hij.

"Vandaag verliezen we een partner" zei de Franse minister Amélie de Montchalin (Europese Zaken). Volgens haar zal het VK veel steun verliezen en "alleen staan" in de handelsdiscussies met de VS en andere landen. Als de Britten dicht bij de EU-regels en normen blijven, zal dat positief uitpakken voor hun toegang tot de Europese interne markt, aldus de bewindsvrouw.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

3 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

3 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

4 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

5 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

5 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

5 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden