Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De opkomst bij de verkiezingen in Iran was nog nooit zo laag sinds de Islamitische Revolutie in 1979. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken meldde een opkomst van 41 procent.

Veel mensen zouden uit protest zijn weggebleven, gedesillusioneerd na mislukte pogingen tot hervormingen in de afgelopen decennia. Volgens internationale waarnemers waren de verkiezingen vrij noch eerlijk.

In totaal zijn ongeveer 25 miljoen van de 61 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. Het aantal ongeldige stemmen lag net onder de 8 procent, stelt de regering in Teheran. In 2020 was de opkomst voor de parlementsverkiezingen 42,6 procent.

Protesten in 2022

Iran koos vrijdag een nieuw parlement en een speciale Raad van Experts die zich bezighoudt met de opvolging van de machtige religieuze leider in geval van diens overlijden. Daarbij kon het kamp van de aartsconservatieve fundamentalisten zijn macht uitbreiden.

Dit waren de eerste verkiezingen na de protesten in 2022 naar aanleiding van de dood in hechtenis van de Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini. Ze was opgepakt omdat ze kledingvoorschriften zou hebben geschonden.

Meer uit Buitenland

Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De aankomende Russische minister van Defensie Andrej Beloöesov zegt dat hij zich wil inzetten voor Russische militairen. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.

33 minuten geleden
Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

1 uur geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

1 uur geleden
Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

MÜNSTER (ANP/RTR/DPA) - De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering. Dat besloot een Duits gerechtshof en dat betekent dat de veiligheidsdiensten allerlei middelen mogen inzetten om de AfD in de gaten te houden.

3 uur geleden
Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.

4 uur geleden
Georgië zet nieuwe stap naar goedkeuring omstreden wet

TBILISI (ANP/DPA/RTR) - Het parlement in Georgië heeft een nieuwe stap gezet richting de goedkeuring van een omstreden wetsvoorstel over "buitenlandse agenten". Een commissie is maandag akkoord gegaan. Nu moet het parlement alleen nog voor de derde en laatste keer instemmen, wat waarschijnlijk dinsdag gebeurt.

4 uur geleden
Rusland meldt grote Oekraïense drone- en raketaanval

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland meldt zeker 31 Oekraïense drones te hebben neergehaald die waren ingezet bij nachtelijke aanvallen. Ook zouden zestien raketten uit de lucht zijn geschoten.

5 uur geleden