Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laagste inkomens blijven ook na armoedepakket het kwetsbaarst

Laagste inkomens blijven ook na armoedepakket het kwetsbaarst

DEN HAAG (ANP) - De laagste inkomens gaan er, ook na de extra koopkrachtmaatregelen die het demissionaire kabinet neemt, volgend jaar gemiddeld het minst op vooruit. Juist zij lopen ook, meer dan andere groepen, het risico minder geld over te houden. Gezinnen met meerdere kinderen profiteren het meest van de 2 miljard euro die op de begroting is vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ruim de helft van dat bedrag gaat op aan de verhoging van het kindgebonden budget.

De koopkrachtplaatjes waar het Centraal Planbureau (CPB) in augustus mee kwam, lieten voor uitkeringsgerechtigden nog een daling zien. Werkenden met een laag inkomen zouden er nauwelijks iets bijkrijgen, en een fors deel van die groep zou er zelfs op achteruitgaan. Het kabinet heeft dat gerepareerd door onder meer het kindgebonden budget en de huurtoeslag te verhogen.

In beide minimagroepen laat de koopkracht nu gemiddeld genomen alsnog een plusje zien. Tegelijkertijd zijn het ook de twee groepen waar de verschillen veruit het grootst zijn. De koopkrachtontwikkeling loopt voor mensen met een uitkering uiteen van min 1,6 tot plus 2,6 procent, en voor werkenden met minimumloon of iets daarboven van min 1,3 tot plus 3,2 procent.

Kindgebonden budget

De laagste inkomens worden het meest geholpen door de verhoging van de huurtoeslag, waar het kabinet ruim 700 miljoen euro voor heeft vrijgemaakt. Zij verliezen daarentegen de extra energietoeslag die zij in 2022 en 2023 wel ontvingen om de sterke stijging van de energierekening te helpen opvangen. Het noodfonds dat het kabinet samen met de energiesector heeft opgetuigd voor mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen, blijft wel nog een jaar bestaan.

De grootste post in het armoedepakket is met 1,1 miljard euro de verhoging van het kindgebonden budget. Niet alleen gaat het bedrag per kind omhoog, maar er komen ook meer gezinnen voor deze inkomensafhankelijke regeling in aanmerking. Grote gezinnen met oudere kinderen profiteren het meest van deze maatregel. Het kabinet voorkomt daarmee dat het aantal kinderen in armoede volgend jaar toeneemt.

Het kabinet gaat voor alle huishoudens uit van een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,7 procent, een fractie minder dan de raming van het Centraal Planbureau die eind vorige week al uitlekte. Dat komt doordat het CPB uit is gegaan van een minder sterke stijging van de zorgverzekeringspremie.

Meer uit Politiek

Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

19 minuten geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

23 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden