Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken

Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken

BILTHOVEN (ANP) - Iets meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben vorige week een inenting tegen het coronavirus gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Er zijn heel weinig eerste prikken gezet en juist vrij veel tweede prikken.

Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 1,2 miljoen mensen gevaccineerd en nog een week eerder bijna 1,4 miljoen mensen. In de twee weken daarvoor waren er bijna 1,5 miljoen vaccinaties. In de week van 7 tot en met 13 juni kregen 1,67 miljoen Nederlanders een prik en dat is nog altijd een record.

Van die 1,14 miljoen nieuwe prikken ging het bij ongeveer 237.000 mensen om een eerste inenting. Dat is het laagste aantal sinds maart. Het is niet duidelijk in hoeverre dit komt doordat de jongeren die nu aan de beurt zijn voor een eerste prik terughoudend zijn met het maken van een afspraak, en in hoeverre het komt doordat zo ongeveer iedereen die een prik wil inmiddels is gevaccineerd.

Tweede prik

Tegenover het lage aantal eerste prikken staat dat 935.000 mensen vorige week de tweede prik kregen, en dat is meer dan de twee voorgaande weken bij elkaar.

Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.

Kinderen van 12 jaar

Sinds begin juli kunnen ook kinderen van 12 jaar en ouder een afspraak maken voor een coronaprik. Bijna een derde van hen heeft de eerste prik al gehad, zegt het RIVM. In alle volwassen leeftijdsgroepen heeft al meer dan de helft minstens één prik gehad. Zo is 60 procent van de 18- tot 24-jarigen en 59 procent van de 25- tot 29-jarigen gevaccineerd.

Van de 65- tot 89-jarigen heeft meer dan 90 procent een eerste prik gehad en is meer dan 85 procent al volledig gevaccineerd. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting. Vanwege de hoge vaccinatiegraad verwacht de overheid dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder hen meevalt bij de huidige coronagolf.

In verreweg de meeste gemeenten heeft meer dan 80 procent van de 65-plussers minstens één prik gehad. Daaronder zijn ook de vier grote steden. De opkomst is vooral laag in gemeenten met veel gereformeerde inwoners, zoals Staphorst, Urk, Tholen, Reimerswaal, Barneveld, Nunspeet en Neder-Betuwe.

Meer uit Gezond

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

9 uur geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

10 uur geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

22 uur geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

1 dag geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

3 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

3 dagen geleden