Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laagste aantal coronagevallen sinds mei, alarmniveau nog verhoogd

Laagste aantal coronagevallen sinds mei, alarmniveau nog verhoogd

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen testen positief op het coronavirus. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7719 bevestigde besmettingen geregistreerd. In de wekelijkse overzichten is dat het laagste aantal sinds eind mei. "De daling die we al een tijdje zien zet door. We kunnen wel zeggen dat de najaarsgolf ten einde is", constateert het RIVM.

Vorige week meldde het instituut 12.311 positieve tests in een week tijd. Het aantal nieuwe gevallen is nu dus met 37 procent gedaald, en dat is de grootste afname sinds half april, 29 weken geleden.

Tussen zondagochtend en maandagochtend registreerde het RIVM slechts 616 positieve tests. Dat is het laagste aantal sinds 29 juni vorig jaar. Tussen zaterdag en zondag waren er iets meer dan 700 bevestigde besmettingen.

Ziekenhuisopnames

Zelftests worden niet meegeteld, dus het werkelijke aantal nieuwe gevallen kan hoger zijn. Maar ook op andere plekken ziet het RIVM bewijs dat het aantal besmettingen daadwerkelijk daalt. Zo zijn in het rioolwater steeds minder virusdeeltjes te vinden. Ook in verpleeghuizen testen minder mensen positief. Op de site van het RIVM waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben, de Infectieradar, daalt het aandeel meldingen eveneens.

Met het aantal positieve tests daalt ook het aantal ziekenhuisopnames. In de afgelopen week belandden 341 mensen vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis. Dat is bijna 35 procent minder dan de week ervoor en het laagste aantal opnames in zeven weken tijd. Van de 341 kwamen 23 op een intensive care te liggen, tegenover 36 een week eerder. Het RIVM kreeg afgelopen week bericht over het overlijden van 29 coronapatiënten. Een week ervoor waren er 38 gemelde sterfgevallen.

Subvariant

Toch blijft het alarmniveau onveranderd. De overheid gebruikt een 'thermometer' om de verspreiding van het virus in de gaten te houden. Die kent vier standen: laag, verhoogd, hoog en zeer hoog. Sinds half oktober staat Nederland op stap twee en dat blijft voorlopig zo. Dat leidt voorlopig niet tot nieuwe maatregelen of beperkingen.

Dat de thermometer op 'verhoogd' blijft staan, komt doordat het RIVM een nieuwe subvariant van de omikronvariant ziet opkomen. "We zijn onzeker over wat subvariant BQ.1 gaat doen. Het aandeel daarvan lijkt toe te nemen. We willen afwachten of dat gaat zorgen voor een toename van het aantal besmettingen. Bovendien blijven kwetsbare mensen risico lopen."

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal daalde naar het laagste niveau sinds 21 april, ruim zes maanden geleden. Het cijfer staat nu op 0,79. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd besmette mensen het coronavirus overdraagt op 79 anderen. Zij steken vervolgens 62 mensen aan, die het virus daarna doorgeven aan 49 personen. Bij elke stap wordt de groep besmette mensen kleiner en wordt het moeilijker voor het coronavirus om anderen te bereiken.

Meer uit Gezond

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

4 uur geleden
Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

6 uur geleden
Vooruitzicht na hartinfarct beter te voorspellen door meetmethode

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld, waardoor ze veel beter de vooruitzichten kunnen voorspellen voor patiënten die zijn behandeld voor een hartinfarct. Met de techniek kan worden gekeken hoe de kleine bloedvaten functioneren. Volgens onderzoeker Rob Eerdekens is de meting die hij en zijn collega's ontwikkelden "een essentiële stap om gevaarlijke complicaties voor te blijven".

12 uur geleden
PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

DEN HAAG (ANP) - PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver. "Waar is de keuzevrijheid van NSC", vroeg PVV-Kamerlid Patrick Crijns in een Kamerdebat over de wijziging van de tabakswet.

19 uur geleden
Meeste patiënten tevreden over toegankelijkheid zorg

UTRECHT (ANP) - Vier op de vijf zorggebruikers vinden dat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig denken te hebben. Dat zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel na onderzoek onder het eigen, 11.000 leden tellende Consumentenpanel Gezondheidszorg.

1 dag geleden
Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

1 dag geleden
25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.

2 dagen geleden