Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laaglandgorilla geboren in Beekse Bergen

Laaglandgorilla geboren in Beekse Bergen

HILVARENBEEK (ANP) - Safaripark Beekse Bergen heeft er een laaglandgorilla bij. De geboorte van het gorillajong, woensdagochtend, is de eerste in Nederland in twaalf maanden. "Dat maakt het wel extra bijzonder", aldus hoofd dierenverzorging Kris Jansen.

"De geboorte van een jong van deze ernstig bedreigde diersoort betekende dat er opnieuw beschuit met muisjes geserveerd werd in ons park, na de geboortes van een rode panda en okapi Guus", zegt Jansen. Het is de tweede geboorte van een gorilla in het safaripark in Hilvarenbeek. Dat werkt mee aan een fokprogramma van de westelijke laaglandgorilla. In totaal zitten er ruim 400 gorilla’s in dat programma. In dierentuinen in Nederland leven er zo'n 60.

De westelijke laaglandgorilla komt vooral voor in de tropische regenwouden in het Centraal-Afrika en wordt daar ernstig bedreigd door de houtkap. Daardoor verdwijnt hun natuurlijke leefomgeving en hun voedsel. De mensaap eet bijna alleen maar planten, per dag zo’n 20 tot 30 kilo, en wordt gemiddeld 40 jaar oud. Een mannetje kan ongeveer 190 kilo wegen, het vrouwtje met rond de 85 kilo nog niet de helft.

Meer uit Binnenland

Vier Nederlanders vliegen terug van Mallorca na instorten club

DEN HAAG (ANP) - Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

24 minuten geleden
Joost Klein haalt uit naar songfestival: fuck Eurovision

VANCOUVER (ANP) - Joost Klein heeft tijdens zijn eerste buitenlandse optreden na het Eurovisie Songfestival uitgehaald naar het evenement. Tijdens zijn show op een festival in Vancouver in Canada riep hij "fuck Eurovision", zo is te zien op beelden op sociale media.

28 minuten geleden
Q-Park is 'enorm geschrokken' van instorten garage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

58 minuten geleden
Bouwer Ballast Nedam werkt mee aan onderzoek ingestorte garage

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt waar nodig mee aan het verkennende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ingestorte parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt een woordvoerster van het concern. Ballast Nedam heeft de parkeergarage in 2008 gebouwd.

3 uur geleden
Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Een 24-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat een agent op haar had geschoten. De politie kreeg een melding van een "dreigende situatie" in een woning aan de Helperzoom in Groningen. Daar ontstond een situatie waarbij de agent zich "genoodzaakt" voelde om te schieten. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond en overleed kort daarna.

3 uur geleden
Stichting: liever drinkfles van staal of glas dan van plastic

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Tegengif raadt ouders aan hun kinderen voor onderweg drinkflessen mee te geven van roestvrij staal of glas. De veelvuldig in omloop zijnde herbruikbare plastic drinkflessen zouden volgens de stichting chemicaliën naar de inhoud kunnen lekken, met name nadat ze in de afwasmachine zijn geweest.

4 uur geleden
OVV begint verkennend onderzoek bij ingestorte garage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn aan het eind van de ochtend aangekomen bij de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Volgens een woordvoerster zijn drie onderzoekers ter plaatse voor een verkennend onderzoek.

4 uur geleden