Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laadpalenmaker Alfen daalt op afwachtend Damrak

Laadpalenmaker Alfen daalt op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Alfen behoorde dinsdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De laadpalenmaker liet weten dat de benoeming van Boudewijn Tans als financieel directeur niet doorgaat. Volgens het bestuur en hijzelf is er geen "match", zoals beide partijen aanvankelijk hadden verwacht. In november vorig jaar werd bekend dat Tans financieel topman Jeroen van Rossen zou opvolgen, die Alfen na meer dan acht jaar deze maand verlaat. Het aandeel werd dik 6 procent lager gezet.

Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de publicatie van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Op de beursvloeren wordt gehoopt dat de inflatie in de grootste economie ter wereld voldoende is afgekoeld en de Amerikaanse centrale bank spoedig kan beginnen met het verlagen van de rente. Bij een hoger dan verwacht inflatiecijfer zou de Federal Reserve kunnen besluiten om de rente langer hoog te houden.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 883,47 punten. De hoofdindex eindigde een dag eerder nog op een nieuw slotrecord van 884,86 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 941,24 punten onder aanvoering van Alfen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Omzetdaling

Techinvesteerder Prosus was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,1 procent. Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich ging aan kop met een plus van 0,6 procent.

Nedap won 0,3 procent. De apparatenproducent zag de omzet in het eerste kwartaal met 6 procent dalen vergeleken met het sterke eerste kwartaal van 2023. Voor het hele jaar rekent Nedap wel op een omzetgroei, waarbij de groei in de tweede jaarhelft zal worden gerealiseerd.

Financiering aantrekken

In Parijs zakte Atos 2 procent. Het noodlijdende Franse IT-bedrijf wil in totaal 1,2 miljard euro aan financiering aantrekken om schulden af te lossen en zijn activiteiten voort te zetten. BP won 1,1 procent in Londen, na een positief handelsbericht van het Britse olie- en gasconcern. In Amsterdam won Shell 0,2 procent.

In Brussel steeg Onward Medical 4,8 procent. Het Eindhovense bedrijf, dat werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen, heeft een koopadvies gekregen van de Amerikaanse investeringsbank Stifel.

De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0852 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 86,66 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 90,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

3 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

M√úNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

3 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden