Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laadpalenbedrijf Allego pakt winst bij debuut op Wall Street

Laadpalenbedrijf Allego pakt winst bij debuut op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Het Nederlandse laadpalenbedijf Allego is door beleggers fors hoger gezet bij zijn debuut op de beurs in New York. Voor de beursgang fuseerde Allego met een leeg beursfonds van investeerder Apollo Global Management. De beurzen in New York zijn donderdag met winsten gesloten. Beleggers verwerkten onder meer berichten over onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland.

Een woordvoerder van het Kremlin sprak eerdere berichten over vooruitgang in die onderhandelingen tegen. Wel gingen de gesprekken tussen de twee landen donderdag verder. Beleggers lijken intussen vertrouwd met het rentebesluit van de Federal Reserve. Die kondigde aan de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Later volgen nog meer rentestappen om de hoge inflatie in te dammen, zei voorzitter Jerome Powell.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,2 procent op 34.480,76 punten. De brede S&P 500 dikte 1,2 procent aan tot 4411,67 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 13.614,78 punten.

Olieprijzen

Allego won op zijn eerste handelsdag 14 procent ten opzichte van de openingskoers van 8,05 dollar. De Arnhemse onderneming werd in 2013 door Alliander opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Op dit moment heeft het bedrijf in zestien landen meer dan 28.000 laadpunten voor elektrische auto's geïnstalleerd. De Franse investeerder Meridiam kocht Allego in 2018 en heeft nu nog steeds een meerderheidsbelang.

De olieprijzen stegen fors na dagen van dalingen, en daarvan profiteerden olieconcerns ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron met winsten tot 4,2 procent. Occidental (plus 9,5 procent) kreeg een extra steun doordat superbelegger Warren Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway haar belang in het bedrijf vergrootte. Amerikaanse olie werd 8,8 procent duurder op 103,41 dollar per vat. Brentolie steeg 8,9 procent in prijs tot 106,66 dollar per vat.

Pfizer en Modrena

Pfizer en Moderna zijn aangeklaagd door het Amerikaanse biotechbedrijf Alnylam Pharmaceuticals. De twee farmaceuten zouden met hun coronavaccins inbreuk maken op een patent van dat bedrijf. Alnylam eist een schadevergoeding, maar het is nog niet bekend hoe hoog die is. Pfizer won 2,5 procent en Moderna werd 0,7 procent lager gezet. Alnylam steeg 2,6 procent.

De euro was 1,1094 dollar waard, tegen 1,1042 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Eurocommissaris ziet brede steun voor langer toestaan glyfosaat

STRAATSBURG (ANP) - De grote meerderheid van EU-landen steunt het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, zegt de Europese Commissie. Daarmee zou de verlenging die zij voorstelt vrijwel verzekerd zijn. De "overgrote meerderheid" van de lidstaten ziet volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides geen reden om het bestrijdingsmiddel aan banden te leggen.

37 minuten geleden
Damrak toont herstel, beleggers wel voorzichtig door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Amsterdam hebben woensdag wat herstel laten zien na de stevige koersdalingen een dag eerder. De stijgers in de toonaangevende AEX waren duidelijk in de meerderheid.

1 uur geleden
Google brengt eerste smartwatch naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.

1 uur geleden
PFAS-maker 3M teleurgesteld dat Nederland naar rechter stapt

BRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.

1 uur geleden
Doorstart Vacansoleil verloopt 'voorspoedig', serieuze biedingen

EINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.

1 uur geleden
Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

2 uur geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

2 uur geleden