
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland
KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.
"Zo ziet het er nu uit: een man van dienstplichtige leeftijd ging naar het buitenland, liet de staat zien dat hij niets geeft om haar overleven en komt vervolgens om diensten van deze staat vragen. Zo werkt het niet", aldus Koeleba. "Een verblijf in het buitenland ontslaat een burger niet van zijn of haar plichten tegenover het thuisland."
De regering treft maatregelen om ervoor te zorgen dat alle dienstplichtigen, of ze nu in of buiten Oekraïne zijn, "eerlijk worden behandeld". Toch zullen Oekraïense diplomaten de mannen alleen nog helpen bij een terugkeer naar Oekraïne.
Leeftijdsverlaging
Koeleba zei dat er binnenkort meer informatie over de maatregelen komt. De Oekraïense ambassade in Den Haag verwijst naar die verklaring en zegt verder geen nadere uitspraken te doen.
Volgens het Oekraïense oorlogsrecht mogen mannen van 18 tot 60 jaar het land niet verlaten. Toch zijn zij nog niet allemaal dienstplichtig. Begin deze maand kondigde president Volodymyr Zelensky aan dat de leeftijd waarop mannen gemobiliseerd kunnen worden, verlaagd zou worden van 27 naar 25 jaar. Op welke groep Koeleba nu doelt, is nog onduidelijk.
Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat er ruim 24.000 Oekraïense mannen van 18 tot 60 jaar in Nederland geregistreerd staan. Van hen zijn er bijna 6600 jonger dan 27 en ruim 5200 jonger dan 25 jaar.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
3 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
6 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
6 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR) - De Servische politie is begonnen harder op te treden bij de al ruim acht maanden aanhoudende protesten tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Demonstranten die bijvoorbeeld wegen blokkeren, worden opgepakt.
7 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om "het onmisbare toezicht te hervatten". Dat is een gevolg van het besluit van Teheran van woensdag om de samenwerking met het agentschap op te zeggen.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen uitgewisseld. De uitruil maakt deel uit van de afspraken die de landen met elkaar maakten tijdens onderhandelingen in Istanbul, begin vorige maand.
15 uur geledenROME (ANP) - Het aantal gewonden bij het geëxplodeerde tankstation in Rome is opgelopen naar 45. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Volgens de president van de regio Lazio waar Rome onder valt, is de situatie nu onder controle.
15 uur geleden