Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kyiv: gevechten in Bachmoet gaan door

Kyiv: gevechten in Bachmoet gaan door

BACHMOET (ANP/RTR) - Het Oekraïense leger zegt nog altijd door te vechten in Bachmoet, de Oost-Oekraïense stad die de Russen volledig zeggen te hebben veroverd. Kyivs onderminister van Defensie Hanna Maljar zegt dat de Oekraïners nog een deel aan de zuidwestelijke rand van de stad in handen hebben.

De Russen meldden zaterdag dat ze na maanden zware gevechten Bachmoet volledig in handen hadden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei daarop dat de stad "alleen nog in onze harten" is, omdat Rusland zoveel vernietigd heeft. Snel daarna ontkende Kyiv dat de strijd voorbij was. De gevechten zouden nog steeds doorgaan, maar zijn wel minder intensief in de stad zelf, aldus Maljar.

De onderminister schrijft op Telegram dat Oekraïne terreinwinst boekt in de gebieden rondom Bachmoet. De Russische Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingenleger een belangrijke rol speelt bij de gevechten om de stad, zei de afgelopen weken ook meerdere keren dat het Russische leger zich terugtrok aan de flanken van de stad.

Zelensky bracht dinsdag een bezoek aan de verdedigingslinie rond Voehledar en Marjinka in de Oost-Oekraïense regio Donetsk, om en nabij negentig kilometer van Bachmoet. Zijn bezoek stond in het teken van de Dag van het Korps Mariniers, waarop het werk van mariniers wordt geëerd. Zelensky deelde onderscheidingen uit aan de mariniers die het front in Donetsk verdedigen.

Meer uit Buitenland

Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

33 minuten geleden
Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

1 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

2 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

3 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

4 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

4 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

5 uur geleden