Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KWF: kijk bij bevolkingsonderzoek prostaatkanker naar risico's

KWF: kijk bij bevolkingsonderzoek prostaatkanker naar risico's

AMSTERDAM (ANP) - De toename van het aantal prostaatkankerdiagnoses is zoals verwacht, zegt KWF Kankerbestrijding over de nieuwe cijfers van het afgelopen jaar. De discussie over een mogelijk bevolkingsonderzoek naar deze vorm van kanker is volgens KWF actueel, maar ook complex en laat zich niet simpel vatten in voor of tegen. Mocht er een bevolkingsonderzoek komen naar prostaatkanker, dan pleit KWF voor een zogenoemde "risicogebaseerde aanpak", waarbij wordt gekeken naar wie een hoog risico heeft.

Het Integraal Kankercentrum Nederland IKNL meldt dat het aantal nieuwe patiƫnten met kanker vorig jaar is toegenomen. In totaal kregen 130.000 mensen in 2024 de diagnose, 3000 meer dan het jaar ervoor. Het aantal gevallen van prostaatkanker nam toe, constateerde IKNL, onder meer door de vergrijzing van de bevolking en door eerdere vaststelling door bijvoorbeeld de zogeheten PSA-test.

Volgens een woordvoerster gaat het bij een risicogebaseerde aanpak bijvoorbeeld om een screening op basis van leeftijd, het PSA-niveau of de familiegeschiedenis. "Dus niet een breed opgezet bevolkingsonderzoek volgens een 'one size fits all'-principe, maar gerichte screening waarbij het screeningstraject wordt aangepast aan het daadwerkelijke risico op prostaatkanker. Dat vergroot de kans dat gevaarlijke tumoren worden opgespoord."

Risicogebaseerd screenen

Aangezien er volgens KWF nog veel vragen zijn over hoe dat het beste kan, investeert de organisatie de komende jaren in wetenschappelijk onderzoek naar en implementatie van risicogebaseerd screenen voor meerdere vormen van kanker.

"Kanker raakt steeds meer mensen in Nederland", zegt KWF. "Een op de twee Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven de diagnose kanker."

Meer uit Gezond

Postbezorgers deden zeker 1000 meldingen bij sociaal werk

UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.

11 uur geleden
Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

1 dag geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

3 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

4 dagen geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

6 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 week geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

1 week geleden