Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KWF biedt hulp aan bij onderzoek naar uitstoot Tata Steel

KWF biedt hulp aan bij onderzoek naar uitstoot Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - KWF Kankerbestrijding wil de kennis en ervaring binnen de organisatie inzetten voor de omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. De stichting biedt aan te helpen met onafhankelijk onderzoek naar de schadelijkheid van de uitstoot van het staalcomplex bij de Noordzeekust.

"Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Wij stellen ons netwerk en expertise graag ter beschikking om dit initiatief te steunen", aldus directeur Johan van de Gronden. "Wij willen net als de bewoners duidelijkheid over de oorzaak van de verhoogde longkankercijfers in de omgeving."

De GGD en het RIVM zouden gevoelig zijn voor de lobby van Tata Steel en daarom geen onderzoek willen doen naar de verhoogde kans op kanker en andere ziektes in de omgeving.

Woensdag maakten de stichtingen IJmondig, Frissewind.nu en Schapenduinen, bekend dat ze zelf met drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen gaan meten. Volgens voorzitter Jan de Jong van Stichting Schapenduinen zijn GGD en RIVM "een willige windvaan van de Tata Steel-lobby". Het staalbedrijf mag volgens De Jong alle uitstoot en lozingen zelf berekenen in plaats van (verifieerbaar) gecertificeerde metingen.

KWF liet donderdagavond weten in gesprek te zijn met de stichtingen om de samenwerking verder uit te werken.

Meer uit Binnenland

Ontvoeringspoging Belgische minister komt uit 'hoek drugsmaffia'

AMSTERDAM (ANP) - "Alles wijst erop dat het uit de hoek van de drugsmaffia komt", dat zegt de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne donderdagavond bij OP1 over de poging hem te ontvoeren. Hij moest onderduiken na concrete aanwijzingen dat de drugsmaffia hem wilde ontvoeren. "Ik denk dat we in een nieuwe fase zijn beland. Dat is de fase van het narcoterrorisme."

1 uur geleden
Even Tot Hier wint Gouden Televizier-Ring

HILVERSUM (ANP) - Het satirische nieuwsprogramma Even Tot Hier (BNNVARA) heeft donderdag de Gouden Televizier-Ring gewonnen. De serie van cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe kreeg meer stemmen dan Het Jachtseizoen (SBS6) en De Bevers (RTL 5).

3 uur geleden
Tim Hofman voor de tweede keer uitgeroepen tot beste presentator

HILVERSUM (ANP) - Tim Hofman heeft voor de tweede keer de Televizier-Ster voor beste presentator gewonnen. Hofman, die de prijs ook in 2020 in ontvangst mocht nemen, kreeg het beeldje donderdagavond overhandigd tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

3 uur geleden
Justin Bieber cancelt tour en komt begin 2023 niet naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Justin Bieber heeft alle resterende optredens van zijn wereldtournee geannuleerd en schuift de shows door naar een later moment in 2023. Dat betekent dat de Canadese zanger in januari niet naar Nederland komt. Hij zou op 11, 13 en 14 januari in de Ziggo Dome in Amsterdam een concert geven.

3 uur geleden
Harbers: Schiphol blijft ook bij minder vluchten luchtknooppunt

DEN HAAG (ANP) - Ook als er minder vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogen, blijft de luchthaven haar internationale rol als knooppunt voor de luchtvaart houden, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar hakte het kabinet de knoop door dat het maximale aantal vluchten van 500.000 per jaar vanaf volgend jaar omlaag moet naar 440.000.

3 uur geleden
BOOS krijgt nieuwe Televizier-Ster voor impact op samenleving

HILVERSUM (ANP) - De onlineserie BOOS van Tim Hofman is de eerste winnaar van de Televizier-Ster Impact, een nieuwe prijs voor een programma dat het afgelopen jaar iets heeft losgemaakt in de Nederlandse samenleving. De BNNVARA-reeks won de Ster voor de aflevering waarin de verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland aan het licht werden gebracht.

4 uur geleden
OM onderzoekt betrokkenheid Dutroux bij verdwijning Tanja Groen

MAASTRICHT (ANP) - Politie en justitie onderzoeken of Marc Dutroux mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Tanja Groen in 1993. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg zei dat naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Limburger.

5 uur geleden