Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwetsbare mensen mogelijk dupe van EU-plan boosterprik

Kwetsbare mensen mogelijk dupe van EU-plan boosterprik

UTRECHT (ANP) - De Patiëntenfederatie roept het kabinet op om voor de boosterprikcampagne dezelfde volgorde aan te houden als tijdens de eerste vaccinatieronde. Dat wil zeggen dat mensen onder de zestig met een medische indicatie voorrang moeten krijgen op gezonde leeftijdsgenoten. De federatie reageert daarmee op het nieuws dat de regels voor het coronabewijs in de EU mogelijk zullen veranderen. "Mensen die in april zijn geprikt, kunnen dan dus in februari niet meer naar het buitenland", aldus een woordvoerder van de federatie.

Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd zijn of haar boosterprik heeft gehad. Formeel moet er nog over besloten worden, maar de EU lijkt hierop aan te sturen. Op tijd wil zeggen: binnen negen maanden na de laatste vaccinatie. Een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn daarnaast ook nog steeds voldoende voor een coronareispas.

Vanaf januari zijn mensen onder de zestig aan de beurt voor een oppepprik. Zij worden geprikt van oud naar jong. Tijdens de eerste vaccinatieronde tegen het coronavirus, begin van dit jaar, kregen mensen die normaal gezien worden opgeroepen voor de griepprik voorrang. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensen met een longaandoening, of mensen die destijds bezig waren met een chemokuur. Zij hebben hun prik dus in sommige gevallen een paar maanden eerder gekregen dan gezonde leeftijdsgenoten. Het gaat volgens de Patiëntenfederatie om ongeveer 1 miljoen mensen.

Aan de bak

De federatie, die meerdere patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, wees Tweede Kamerleden er afgelopen weekend al op dat bijvoorbeeld iemand van 25 met de spierziekte Duchenne vorig jaar april al volledig ingeënt kon zijn. Die persoon krijgt nu geen voorrang in de boosterprikcampagne, terwijl het in januari al negen maanden geleden is dat hij of zij de tweede prik kreeg.

In principe vindt de Patiëntenfederatie het goed nieuws als het beleid voor de coronapas voor de hele EU gelijk wordt getrokken. Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. "Als we met z'n allen dezelfde regels hanteren, weet iedereen waar hij aan toe is", aldus een woordvoerder van de federatie. "Maar nu moet Nederland aan de bak. Zorg dat je binnen Nederland voor iedereen de tijd tussen de laatste prik en de boosterprik kort houdt, bijvoorbeeld zeven maanden. Dan weet je zeker dat iedereen op tijd is geprikt."

Meer uit Binnenland

Hamer: omroepen moeten afspreken hoe ze met meldingen wangedrag omgaan

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, wil dat de omroepen in gesprek gaan over hoe zij omgaan met meldingen van ongewenst gedrag. Zij doet deze oproep na de reactie van omroep WNL op een AD-verhaal waarin tientallen medewerkers stellen dat zij een "angstcultuur" ervaren door hoofdredacteur Bert Huisjes.

1 uur geleden
Inspectie: onvoldoende passende hulp in gesloten jeugdzorg

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen dat in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) onvoldoende passende hulp wordt geboden. Het duurt vaak te lang voordat een jongere behandeling krijgt. Juist jongeren die zijn opgenomen in de gesloten jeugdzorg moeten zonder vertraging passende hulp krijgen. Dit staat in de publicatie 'Onvoldoende passende hulp in de JeugdzorgPlus'.

2 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak fatale aanrijding Wereldhavendagen

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

6 uur geleden
Hof doet uitspraak over publicatieverbod AD

AMSTERDAM (ANP) - Het hof in Amsterdam doet donderdagmiddag uitspraak in het hoger beroep dat draait om het verbod op een publicatie van het AD. De rechtbank verbood de publicatie, die is gebaseerd op geluidsopnames die zijn gemaakt door wijlen Peter R. de Vries, na een kort geding.

7 uur geleden
Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

12 uur geleden
Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

12 uur geleden