Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwetsbare mensen mogelijk dupe van EU-plan boosterprik

Kwetsbare mensen mogelijk dupe van EU-plan boosterprik

UTRECHT (ANP) - De Patiëntenfederatie roept het kabinet op om voor de boosterprikcampagne dezelfde volgorde aan te houden als tijdens de eerste vaccinatieronde. Dat wil zeggen dat mensen onder de zestig met een medische indicatie voorrang moeten krijgen op gezonde leeftijdsgenoten. De federatie reageert daarmee op het nieuws dat de regels voor het coronabewijs in de EU mogelijk zullen veranderen. "Mensen die in april zijn geprikt, kunnen dan dus in februari niet meer naar het buitenland", aldus een woordvoerder van de federatie.

Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd zijn of haar boosterprik heeft gehad. Formeel moet er nog over besloten worden, maar de EU lijkt hierop aan te sturen. Op tijd wil zeggen: binnen negen maanden na de laatste vaccinatie. Een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn daarnaast ook nog steeds voldoende voor een coronareispas.

Vanaf januari zijn mensen onder de zestig aan de beurt voor een oppepprik. Zij worden geprikt van oud naar jong. Tijdens de eerste vaccinatieronde tegen het coronavirus, begin van dit jaar, kregen mensen die normaal gezien worden opgeroepen voor de griepprik voorrang. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensen met een longaandoening, of mensen die destijds bezig waren met een chemokuur. Zij hebben hun prik dus in sommige gevallen een paar maanden eerder gekregen dan gezonde leeftijdsgenoten. Het gaat volgens de Patiëntenfederatie om ongeveer 1 miljoen mensen.

Aan de bak

De federatie, die meerdere patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, wees Tweede Kamerleden er afgelopen weekend al op dat bijvoorbeeld iemand van 25 met de spierziekte Duchenne vorig jaar april al volledig ingeënt kon zijn. Die persoon krijgt nu geen voorrang in de boosterprikcampagne, terwijl het in januari al negen maanden geleden is dat hij of zij de tweede prik kreeg.

In principe vindt de Patiëntenfederatie het goed nieuws als het beleid voor de coronapas voor de hele EU gelijk wordt getrokken. Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. "Als we met z'n allen dezelfde regels hanteren, weet iedereen waar hij aan toe is", aldus een woordvoerder van de federatie. "Maar nu moet Nederland aan de bak. Zorg dat je binnen Nederland voor iedereen de tijd tussen de laatste prik en de boosterprik kort houdt, bijvoorbeeld zeven maanden. Dan weet je zeker dat iedereen op tijd is geprikt."

Meer uit Binnenland

Opnieuw slapen asielzoekers nacht buiten de poorten van Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ook in de nacht van zondag op maandag zullen naar verwachting mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag aan het begin van de avond. "We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken."

2 uur geleden
Opstootjes voor poorten van aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij de hekken van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn zondag aan het einde van de middag ongeregeldheden uitgebroken. De politie kwam ter plekke en hield één betrokkene staande, maar volgens een politiewoordvoerster is uiteindelijk besloten om hem niet aan te houden.

2 uur geleden
Dinsdag vanaf tweede helft avond geen treinen Amersfoort Centraal

UTRECHT (ANP) - Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege spoedwerkzaamheden. Dat melden ProRail en de NS. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt moet worden vervangen. De NS biedt geen vervangend vervoer aan, omdat busbedrijven zouden hebben aangegeven onvoldoende bussen en chauffeurs te kunnen leveren.

2 uur geleden
Brandweer druk met berm- en natuurbrandjes

BAKEL (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland moest de brandweer zondag in actie komen om brandjes in bermen en bossen te bedwingen. Zo brak er brand uit in bosjes bij Bakel en Budel in Brabant.

3 uur geleden
Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

5 uur geleden
Opnieuw druk op stranden op tropische zondag

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de hitte is het zondag aan de kust opnieuw enorm druk. Alle parkeerplekken in Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten. "We zien vooral veel mensen die genieten van een mooie stranddag."

6 uur geleden
Picnic verwacht beperkt leveringsprobleem door brand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een bezorgpunt (hub) van onlinesupermarkt Picnic aan de Vlambloem in Rotterdam heeft zondagochtend veel rook- en roetschade opgelopen door een brandje na kortsluiting. De klanten in de regio hebben bericht gekregen dat hun boodschappen zondag niet worden geleverd. Voor de komende dagen wordt geprobeerd de boodschappen vanuit andere locaties te bezorgen. "Een heel gepuzzel", zegt topman Michiel Muller van Picnic.

8 uur geleden