Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kwestie met woekerrente kan banken veel geld kosten'

'Kwestie met woekerrente kan banken veel geld kosten'

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO, Santander, Vesting Finance en Crédit Agricole kunnen samen zomaar 500 miljoen tot een miljard euro kwijt zijn om klanten die te veel rente hebben betaald over hun doorlopende krediet te compenseren. Die inschatting maakt voorzitter Rob Goedhart van de stichting Geldbelangen. Hij komt zaterdag ook in televisieprogramma Kassa om de kwestie toe te lichten.

De zaak over de hoge rente die banken soms hanteren bij doorlopende kredieten, speelt al langer. Eerder dit jaar was er een doorbraak, toen de Commissie van Beroep van het financiële klachteninstituut Kifid met een eindoordeel kwam voor een klant van Crédit Agricole-dochter Interbank.

Wie een doorlopend krediet afsluit mocht volgens het vonnis verwachten dat de rente op die lening in de pas blijft met de marktrente. Dat was bij Interbank evenwel niet het geval geweest. Volgens Kifid moest de bank daarom de verschuldigde rente opnieuw berekenen en te veel betaalde rente terugbetalen.

Crédit Agricole heeft na de verloren zaak een compensatieregeling opgezet waarvan tienduizenden klanten gebruik kunnen maken. Per persoon kan het gaan om vele duizenden euro's schade. De bank heeft voor de regeling naar verluidt meer dan 120 miljoen euro opzij gezet, maar Goedhart weet nog niet of dit genoeg zal zijn. Er waren volgens hem erg veel klanten met zo'n doorlopend krediet met een variabele rente. Als die allemaal hun geld terugvragen, zou het bedrag flink op kunnen lopen.

Kifid heeft voor klanten van de andere banken ook al uitspraken gedaan, maar die banken gingen volgens Goedhart recent in beroep. De belangenbehartiger denkt evenwel dat deze banken er ook niet aan ontkomen om met vergoedingen over de brug te komen. "ABN AMRO, Santander en Vesting Finance hebben precies dezelfde producten in de markt gezet. Het zou dus raar zijn als Kifid daar tot een andere conclusie komt."

Dat laatste ziet ABN AMRO anders, laat een woordvoerder van de bank in een reactie weten. Maar de zegsman kan in afwachting van de beroepszaak in december niet inhoudelijk op de kwestie in gaan.

Meer uit Financieel

Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

2 uur geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

3 uur geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

8 uur geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

11 uur geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

13 uur geleden