
Kwartiermaker onderzoekt opzetten kenniscentrum slavernijverleden
MIDDELBURG (ANP) - Historicus Dienke Hondius, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is voorgedragen om als kwartiermaker voorbereidingen te treffen voor het opzetten van een landelijk kenniscentrum slavernijverleden in Zeeland. Hondius moet onder meer in kaart brengen of zo'n centrum gerealiseerd kan worden en hoe het eruit zou kunnen zien.
"De voordracht moet nog door de provincie Zeeland en de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere worden bekrachtigd. Dat gebeurt vermoedelijk half september", zegt een woordvoerder van de gemeente Middelburg. "Het is de bedoeling dat de kwartiermaker volgend jaar zomer rapporteert welke verdere stappen moeten worden gezet om het centrum van de grond te krijgen."
Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, hecht groot belang aan de komst van een kennisplatform. "Wat er in het verleden is gebeurd op het gebied van slavernij kan je niet meer veranderen. Maar het zou heel mooi zijn als we dankzij een kenniscentrum meer te weten komen over dat verleden."
Voldoende animo
Duijndam is één van de initiatiefnemers van het plan voor een landelijk kenniscentrum over het slavernijverleden in Zeeland. "Het idee ontstond in 2021, toen ik hoorde dat Amsterdam niet alleen een nationaal slavernijmuseum wil openen, maar ook nadacht over een kennisplatform. Het leek mij passender zo'n centrum in Zeeland op te zetten. In de West-Indische Compagnie, die een belangrijke rol speelde in de slavernij en slavenhandel, was Zeeland immers na Amsterdam de belangrijkste Kamer."
Tijdens een bijeenkomst met ongeveer zestig partijen in oktober 2021 in Middelburg bleek dat er voldoende animo was voor het plan. "Onder meer het Zeeuws Archief, het Zeeuws Museum en Film by the Sea spraken hun steun uit. Eerder hadden de Walcherse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere en de provincie Zeeland al positief gereageerd."
'Tastbaarder'
Duijndam stelt zich voor dat er in het kenniscentrum archief- en educatiemateriaal kan worden geraadpleegd, maar daarnaast ook reisverhalen en familiegeschiedenissen. Als doelgroepen noemt ze onder meer wetenschappelijke onderzoekers, jongeren en mensen die op zoek zijn naar informatie over hun familieverleden. "Ook taalonderzoekers kunnen mogelijk hun voordeel doen met materiaal dat via het kenniscentrum kan worden geraadpleegd."
Op dit moment is nog onduidelijk of het centrum een fysieke plek of een online platform wordt. Duijndam hoopt op een fysiek centrum: "Er zijn nog zo veel voorwerpen uit de tijd van de slavernij. Als een aantal daarvan een plek krijgt in een kenniscentrum, maakt dat het verleden tastbaarder."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
8 minuten geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
11 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
14 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
17 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
1 uur geleden