Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwartaalresultaten en economische cijfers centraal op beurzen

Kwartaalresultaten en economische cijfers centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat donderdag opnieuw in het teken van de bedrijfsresultaten. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Bank of America en Citigroup. Woensdag werden de resultaten van de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Wells Fargo al goed ontvangen. Daarnaast wordt gelet op de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de winkelverkopen en de industriële productie van de Verenigde Staten, die later op de dag bekend worden gemaakt.

De Amsterdamse AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de handelsdag. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met kleinere koersuitslagen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten donderdag een gemengd beeld zien.

Op het Damrak kwamen NSI en RoodMicrotec met cijfers. Vastgoedfonds NSI zag de huurinkomsten dalen in het eerste kwartaal. Volgens topman Bernd Stahli heeft de coronapandemie nog steeds impact op de activiteiten van het bedrijf. Chipleverancier RoodMicrotec zag de omzet afgelopen kwartaal flink groeien dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips.

Avantium

Chemieconcern Avantium liet weten 28 miljoen euro te hebben opgehaald met de uitgifte van 5,2 miljoen nieuwe aandelen. Industrieel toeleverancier Aalberts kondigde aan het Britse Sentinel Performance Solutions Group over te nemen. Een overnameprijs werd niet gegeven.

Beleggers verwerken daarnaast de beursgang van Coinbase Global op Wall Street. Het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten zoals bitcoins kreeg via een zogeheten directe plaatsing een notering aan de technologiebeurs Nasdaq. Daarbij werden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkochten bestaande aandeelhouders stukken. De stukken werden voor 250 dollar in de markt gezet. Bij het slot was het aandeel 328 dollar waard.

AEX-index

De Europese beurzen sloten woensdag overwegend hoger. De AEX-index won 0,6 procent tot 712,55 punten en de MidKap klom ook 0,6 procent, tot 1044,74 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent, terwijl Frankfurt 0,4 procent verloor. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 33.730,89 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1 procent.

De euro was 1,1976 dollar waard, tegenover 1,1973 dollar een dag eerder. De olieprijzen lieten weinig beweging zien na de sterke stijging op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 63,16 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 66,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

46 minuten geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

2 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

2 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

3 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

6 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

6 uur geleden