Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart Zeeuwse waterkeringen voldoet niet aan veiligheidsnorm

Kwart Zeeuwse waterkeringen voldoet niet aan veiligheidsnorm

MIDDELBURG (ANP) - Ruim een kwart van de Zeeuwse zeedijken en duinen voldoet niet aan een nieuwe veiligheidsnorm die het Rijk in 2017 heeft vastgesteld. Die afgekeurde waterkeringen moeten voor 2050 worden versterkt om aan de veiligheidseisen te voldoen. Waterschap Scheldestromen meldt dat voor de versterkingsoperatie de komende dertig jaar naar schatting 1,5 miljard euro moet worden uitgetrokken. Van een acuut veiligheidsprobleem is nu geen sprake.

In totaal heeft het waterschap na onderzoek 114 kilometer zeewering afgekeurd op een areaal van 425 kilometer. Portefeuillehouder waterkeringen Philipp Keller van Scheldestromen laat weten niet verrast te zijn door de uitkomst van het onderzoek. Hij wijst erop dat het VN-klimaatpanel IPCC ook al waarschuwde voor een snellere stijging van de zeespiegel dan eerder was aangenomen.

Het Zeeuwse waterschap moet 10 procent van de kosten van de dijkversterkingen zelf betalen. De overige 90 procent van deze kosten komen voor rekening van alle 21 waterschappen in het land en het Rijk. Scheldestromen laat weten dat de kosten van de versterkingsoperatie voor het waterschap op de lange termijn niet kunnen worden opgebracht. Daarom is Scheldestromen in gesprek met het Rijk over de financiering van het versterken van de waterkeringen.

Meer uit Binnenland

Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

3 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

4 uur geleden
Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.

5 uur geleden
TU-studenten willen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

DELFT (ANP) - De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

5 uur geleden
Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

6 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

7 uur geleden