Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart Zeeuwse waterkeringen voldoet niet aan veiligheidsnorm

Kwart Zeeuwse waterkeringen voldoet niet aan veiligheidsnorm

MIDDELBURG (ANP) - Ruim een kwart van de Zeeuwse zeedijken en duinen voldoet niet aan een nieuwe veiligheidsnorm die het Rijk in 2017 heeft vastgesteld. Die afgekeurde waterkeringen moeten voor 2050 worden versterkt om aan de veiligheidseisen te voldoen. Waterschap Scheldestromen meldt dat voor de versterkingsoperatie de komende dertig jaar naar schatting 1,5 miljard euro moet worden uitgetrokken. Van een acuut veiligheidsprobleem is nu geen sprake.

In totaal heeft het waterschap na onderzoek 114 kilometer zeewering afgekeurd op een areaal van 425 kilometer. Portefeuillehouder waterkeringen Philipp Keller van Scheldestromen laat weten niet verrast te zijn door de uitkomst van het onderzoek. Hij wijst erop dat het VN-klimaatpanel IPCC ook al waarschuwde voor een snellere stijging van de zeespiegel dan eerder was aangenomen.

Het Zeeuwse waterschap moet 10 procent van de kosten van de dijkversterkingen zelf betalen. De overige 90 procent van deze kosten komen voor rekening van alle 21 waterschappen in het land en het Rijk. Scheldestromen laat weten dat de kosten van de versterkingsoperatie voor het waterschap op de lange termijn niet kunnen worden opgebracht. Daarom is Scheldestromen in gesprek met het Rijk over de financiering van het versterken van de waterkeringen.

Meer uit Binnenland

OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

19 minuten geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

37 minuten geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

1 uur geleden
Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

2 uur geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

2 uur geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

3 uur geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

3 uur geleden