Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart van de ouders maakt geen gebruik van ouderschapsverlof

Kwart van de ouders maakt geen gebruik van ouderschapsverlof

ZAANDAM (ANP) - Meer dan een kwart van de ouders in loondienst maakt geen gebruik van de ouderschapsverlofregeling. Tegelijkertijd neemt het verzuim onder jongvolwassenen toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV en inzetbaarheidsspecialist Robidus, onderdeel van verzekeraar ASR.

De regeling is inmiddels twee jaar geleden aangenomen door de Tweede Kamer. Vrouwen vragen twee keer zo vaak ouderschapsverlof aan als mannen. Moeders die gebruikmaken van het ouderschapsverlof doen dat gemiddeld voor 6,9 weken. Bij mannen is dat gemiddeld 6,2 weken.

Betaald ouderschapsverlof geeft beide ouders recht op negen werkweken betaald verlof in het eerste levensjaar van het kind. De uitkering bedraagt 70 procent van het loon. De belangrijkste reden voor zowel mannen als vrouwen om geen verlof op te nemen, is omdat de vergoeding te laag is of omdat het financieel niet haalbaar is, zo blijkt uit eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Robidus, betrokken bij de inzetbaarheid van 1,2 miljoen werknemers, constateert uit eigen onderzoek dat stressgerelateerde klachten onder jonge ouders blijven toenemen. Het aandeel werknemers dat vorig jaar heeft verzuimd, is het hoogst in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Het gaat om ruim 65 procent, tegenover een gemiddelde van net geen 58 procent.

Robidus noemt het hoge verzuim onder jongvolwassenen "zorgwekkend" en vermoedt dat veel ouders moeite hebben een goede balans te vinden tussen hun werk en hun privéleven. "Een werknemer kan doorgaan tot hij of zij echt omvalt, maar daar is niemand bij gebaat, zowel het kersverse gezin als de werkgever niet. Daarnaast betaalt in dat geval de werkgever de rekening." Robidus adviseert werkgevers hun werknemers te stimuleren om vaker gebruik te maken van de ouderschapsregeling.

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

19 minuten geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

4 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

6 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

7 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

7 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

10 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

10 uur geleden