Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart procent economie moet jaarlijks naar Oekraïne van GL-PvdA

Kwart procent economie moet jaarlijks naar Oekraïne van GL-PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet elk jaar een kwart procent van de economie (bbp) reserveren voor militaire steun aan Oekraïne, bepleit Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA. Het land maakt volgens het linkse Kamerlid alleen een kans tegenover Rusland als al zijn bondgenoten dit wettelijk vastleggen als een vast onderdeel van hun begroting.

Het plan is geïnspireerd op een onderzoek van het ministerie van Defensie van Estland. Als alle landen die Oekraïne steunen het genoemde percentage uitgeven aan militaire steun, dan halen ze volgens dit rapport samen 120 miljard euro op. Dan hebben soldaten aan het front werkelijk een kans, denkt Klaver bij terugkomst van een werkbezoek aan het land. De parlementariër zegt dat de internationale steun die het land nu krijgt voldoende is om de meeste verdedigingslinies op orde te houden, maar te weinig om een doorbraak te forceren.

"Het doel moet verschuiven van de status quo naar overwinning", vindt Klaver. Hij werkt zijn plan uit in wetswijzigingen die hij wil indienen als de Tweede Kamer debatteert over de begroting van het ministerie van Defensie. Dat zal gebeuren nadat het kabinet de voorjaarsnota eind deze maand heeft gepubliceerd.

Wettelijk vastgelegd

Nederland zou dit jaar om te voldoen aan de voorgestelde norm een half miljard euro extra moeten uitgeven aan militaire steun, boven op de eerder toegezegde 2 miljard euro. Landen als de Baltische staten geven volgens Klaver al voldoende uit. Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk moeten hun uitgaven nog opschroeven om tot 0,25 procent van het bbp (bruto binnenlands product) te komen.

Klaver doet zijn voorstel in het licht van de kabinetsformatie, zei hij te gast in het programma WNL op Zondag. "Er zitten ook partijen aan tafel die nog niet bereid zijn om voor tien jaar lang de steun voor Oekraïne uit te spreken", aldus de politicus. "En daarom wil ik niet afhankelijk zijn van wisselende meerderheden. Dit moet vastgelegd worden in de wet."

Van de formerende partijen heeft met name de PVV zich veelvuldig kritisch uitgelaten over steun aan Oekraïne. In het Europese verkiezingsprogramma spreekt de rechts-radicale partij zich evenwel uit voor hulp "tegen de Russische agressor". Maar er staat niet bij vermeld hoeveel geld hieraan moet worden uitgegeven.

Meer uit Binnenland

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

1 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

6 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

8 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

10 uur geleden
Inspectie verbiedt PowNed-docu over populair afslankmiddel

HILVERSUM (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS verbiedt omroep PowNed om woensdagavond op NPO 3 de documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, uit te zenden. PowNed heeft bovendien een dwangsom van minimaal 150.000 euro opgelegd gekregen als de docu toch wordt uitgezonden. Volgens PowNed wil de Nederlandse staat met de omroep een voorbeeld stellen. Dat zegt omroepbaas Dominique Weesie tegen het ANP, na eerdere berichtgeving hierover van het AD.

10 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

10 uur geleden
Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

12 uur geleden