Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af

Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van honderd onderzochte organisaties in Nederland lukt het niet om consumenten binnen de wettelijke termijn van een maand te laten weten welke gegevens ze van iemand hebben verzameld, of ze leveren de verkeerde gegevens. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek. De bond is niet blij met de uitkomst en gaat de kwestie aankaarten bij de Autoriteit Persoonsgegevens en op Europees niveau.

Onderzoekers van de Consumentenbond vroegen bedrijven en instanties waaronder overheden, goede doelen en webwinkels welke persoonsgegevens ze van hen hadden verzameld. 26 organisaties slaagden er niet in de gegevens binnen de wettelijke termijn goed aan te leveren. Sommige stuurden wel een ontvangstbevestiging maar reageerden verder niet. Bij bedrijven die wel reageerden ontbraken volgens de bond soms belangrijke gegevens. Websites als AliExpress, IKEA en TikTok gaven een foutmelding tijdens het invullen van een formulier of het downloaden van gegevens.

Zeventien organisaties, waaronder de Belastingdienst, Blokker en T-Mobile, leverden de informatie te laat aan. Volgens de Consumentenbond had de Belastingdienst "zelfs 54 dagen nodig om het verzoek te behandelen". De gevraagde gegevens werden voor een deel alsnog opgestuurd maar wel "onder begeleiding van een halve beschuldiging: ‘Ik ben van mening dat uw verzoek om inzage zeer algemeen is geformuleerd".

Boetekleed

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben consumenten recht om bij organisaties hun gegevens op te vragen, fouten te corrigeren en om gegevens te verwijderen. "Het onderzoek laat zien dat veel organisaties bijna vijf jaar na invoering van de AVG nog altijd niet in staat zijn te voldoen aan hun wettelijke verplichtingen", zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. "Zelfs onze eigen overheid lukt het niet."

Volgens de bond trekken de meeste organisaties het boetekleed aan nadat een reactie is gevraagd.

Meer uit Binnenland

OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel om verdrinkingsdood Orlando

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag 3,5 jaar cel geëist tegen de 33-jarige Roy B. uit het Noord-Brabantse Wernhout. Volgens het OM is B. verantwoordelijk voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam, door niets te doen terwijl de jongen in ijskoud water terecht was gekomen. Boldewijn verdronk. Pas acht dagen later vonden duikers zijn lichaam.

1 uur geleden
Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

11 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

11 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

14 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

21 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

21 uur geleden