Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart Nederlanders vindt dat wolf hier niet thuishoort

Kwart Nederlanders vindt dat wolf hier niet thuishoort

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen is blij met de terugkeer van de wolf in Nederland. Een kwart van de Nederlanders vindt dat het roofdier niet in Nederland thuishoort, net iets minder dan de helft is van mening dat de diersoort hier wel hoort. Dat meldt datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP, op basis van een enquête die is uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

Vooral in provincies waar de wolf al rondzwerft en schade aanricht, zijn mensen minder positief. Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant kregen het vaakst te maken met wolven die dieren als schapen en geiten aanvielen. In die provincies geven ook de meeste mensen aan dat zij vinden dat de wolf niet in Nederland thuishoort. In Drenthe is bijna 38 procent het niet of helemaal niet eens met de stelling dat de wolf thuishoort in Nederland. In zowel Overijssel als Noord-Brabant is dat bijna 33 procent.

De meningen zijn verdeeld in Gelderland, waar wolven inmiddels een territorium hebben. Een derde meent dat het roofdier hier niet hoort, bijna 50 procent vindt dat juist wel. In Friesland staan ze niet per se erg positief, maar ook niet bijzonder negatief tegenover de wolf, zo geven de ondervraagden aan. Een stichting wil hier een kilometerslang wolvenhek neerzetten om de vele schapen en koeien te beschermen tegen aanvallen. In Zuid-Holland, waar nog geen wolf is gezien, Flevoland en Utrecht staan de meeste mensen positief tegenover de wolf.

In 2015 werd voor het eerst weer een exemplaar gespot, zeker 150 jaar nadat voor het laatst in het wild een wolf werd waargenomen in ons land. De wolf is een in Europa beschermde diersoort en heeft zich ondertussen op een aantal plekken in het land gevestigd. De eerste tien maanden van 2021 turfde uitvoeringsorganisatie BIJ12 58 wolvenaanvallen op landbouwdieren. In heel 2020 ging het in totaal om 95 aanvallen. Gedupeerden kunnen voor een eventuele schadevergoeding aankloppen bij BIJ12 als een wolf een schaap of ander dier doodbijt.

5200 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben gereageerd op deze enquête, die van 25 november tot en met 1 december 2021 is gehouden.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

2 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

4 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

6 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

6 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

7 uur geleden