Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kwart minder strandafval bij Noordzee dan 10 jaar geleden'

'Kwart minder strandafval bij Noordzee dan 10 jaar geleden'

UTRECHT (ANP) - De Noordzee wordt schoner. Ten opzichte van tien jaar geleden ligt er een kwart minder afval op het strand, meldt Stichting de Noordzee op basis van langdurig strandafvalonderzoek.

Een analyse van twintig jaar strandafvalonderzoek op niet-toeristische stranden toont "een significant dalende trend", aldus de stichting. "Dat is goed nieuws en geeft hoop", zegt programmaleider Ewout van Galen. "Laten we alles op alles zetten om deze trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee." Bij de studie waren ook onderzoekers van Wageningen University & Research betrokken.

Tussen 2001 en 2010 werden gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode tussen 2011 en 2020 daalde dat naar 282 stuks. Vooral ballonnen en visserijgerelateerd afval werd "significant" minder aangetroffen.

Volgens Stichting de Noordzee is de aandacht voor het afvalprobleem in zee enorm gegroeid "en zien we dat beleid om plasticvervuiling aan te pakken werkt". De organisatie zegt dan ook blij te zijn met het recente besluit om ook statiegeld op kleine plastic flessen in te voeren per 1 juli en op blik in 2022.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

3 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

5 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

6 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

6 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geƫist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

7 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

8 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

8 uur geleden