Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwart meer twintigers en dertigers omgekomen in verkeer

Kwart meer twintigers en dertigers omgekomen in verkeer

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het totale aantal verkeersslachtoffers in 2019 iets lager was dan een jaar eerder, kwam een kwart meer twintigers en dertigers om in het verkeer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar eisten verkeersongevallen 661 slachtoffers. Dat zijn er 17 minder dan in 2018, toen onderzoekers de grootste stijging zagen in bijna dertig jaar, maar wel meer dan in de jaren daarvoor.

Ruim een derde van de verkeersslachtoffers verongelukte als bestuurder of passagier van een personenauto. Ook overleden ruim 200 fietsers in het verkeer. Evenals voorgaande jaren was het merendeel van de verkeersslachtoffers man.

Het aantal verkeersslachtoffers onder twintigers en dertigers ging vooral omhoog omdat zij vaker omkwamen bij auto-ongelukken. Bovendien verongelukten ook meer motorrijders en bestuurders van bromfietsen van deze leeftijden.

CBS-socioloog Tanja Traag vindt het nog te vroeg om van een trend te spreken wat betreft het aantal verkeersslachtoffers onder twintigers en dertigers. "Je ziet dat die cijfers elk jaar wat schommelen. De algemene trend is dat het aantal verkeersslachtoffers sinds 2000 terugloopt en de laatste jaren rond hetzelfde niveau hangt."

In Noord-Brabant kwamen 55 automobilisten om in het verkeer, het meest van heel Nederland. Ook relatief gezien was het aantal fatale auto-ongelukken in deze provincie het hoogst, kijkend naar hoeveel kilometers automobilisten hier hebben afgelegd. Dan vallen ook Drenthe en Limburg op.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) spreekt van "een heel klein en voorzichtig stapje in de goede richting", wijzend naar de daling van het aantal slachtoffers. Maar "we hebben nog een lange weg te gaan", voegt ze daaraan toe. Het verdriet van nabestaanden "motiveert mij om me elke dag te blijven inzetten voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers", aldus de bewindsvrouw. "Door afleiding achter het stuur en op de fiets aan te pakken. Door te investeren in veilige wegen, fietspaden en rotondes."

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

1 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

5 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

6 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

8 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

8 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

11 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

14 uur geleden